Оскар Пиастри продължи договора си с МакЛарън и ще остане поне до 2026 година, съобщиха от отбора от Формула 1.

Австралиецът, шампион във Формула 3 и Формула 2, в момента е в дебютния си сезон във Формула 1. В МакЛарън той замени Даниел Рикардо и е съотборник с Ландо Норис.

"Искам да се боря за място в предната част на решетката с този отбор и съм развълнуван от основите, които вече се полагат, за да стигнем дотук", каза Пиастри.

"Оскар вече доказва какво може да направи на пистата и изигра важна роля за обрата, който постигнахме досега през този сезон", добави изпълнителният директор на МакЛарън Зак Браун.

Преминаването на Пиастри в британския отбор обаче стана едва след съдебен спор с Алпин. Първоначално той беше обявен от Алпин за техен пилот за 2023 година, но австралиецът опроверга съобщението.

Австралиецът беше част от Академията на Алпин в продължение на четири години. Договорът му гласеше, че френският отбор трябва да го направи пилот във Формула 1 през 2023-а, което изглеждаше малко вероятно преди ветеранът Фернандо Алонсо да обяви напускането си.

Докато Алпин се опитваше да осигури на Пиастри място във Формула 1 другаде, австралийският пилот и неговият агент започнаха разговори с МакЛарън и в крайна сметка двете страни подписаха договор.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева