Фернандо Алонсо и Макларън вече по никакъв начин не се обвързани един с друг нито във Формула 1, нито в Индианаполис 500. Двете страни решиха да прекратят договорни отношения по взаимно съгласие.

Миналият сезон засега се явява последен за Алонсо във Ф1, като през тази година испанецът се посвети изцяло на преследването на т. нар. „тройна корона” (победи в „24-те часа на Льо Ман”, Гран При на Монако и Инди 500). През 2019-а той за втори път спечели марковата надпревара във Франция, но пък се провали в квалификациите за Инди 500.

От Макларън обясниха резултата с „липса на подготовка”, като тимът беше стартира преговори по закупуване правото на Алонсо да участва. Щом обаче 37-годишният ветеран научи, че тимът е готов да отнеме правото на друг колега, който го е завоювал по спортен път, испанецът пресече подобни намерения. Това явно беше последната капка и от този момент нататък взаимоотношенията между двете страни преминаха в окончателен разпад.

Алонсо има два престоя в Макларън по време на своята кариера във Ф1. Първият е през сезон 2007 година, когато той пристига след спечелването на втората си световна титла с Рено.  Испанецът не задържа дълго, тъй като чувстваше, че шефовете фаворизират дебютиращия Люис Хамилтън.

Завръщането му се случи през 2015 година, като съвпадна с един от най-трудните периоди в историята на отбора. Макларън участваше само в битката за местата в средата на таблицата, като изобщо не беше близо до предишното си величие. Алонсо често се оплакваше от липсата на мощност в двигателя, като си тръгна от Ф1 в края на сезон 2018.