Отборът на Ферари официално обяви, че Лоран Мекис е напуснал позицията си на състезателен директор на Скудерията преди започващата в петък Гран При на Белгия.

За раздялата между Мекис и „черните кончета“ се знаеше от няколко месеца, но не бе ясно кога точно ще се случи тя. Както е известно догодина Мекис ще заема позицията на ръководител на тима на Алфа Таури, където ще замени Франц Тост, който ще се пенсионира в края на сезон 2023-а.

Позицията на Мекис във Ферари ще бъде заета от Диего Ловерно, който ще носи титлата спортен, а не състезателен директор.

„Времето на Лоран Мекис във Ферари приключи тази седмица“, написаха от Ферари.

Състезателният директор напуска „черните кончета“ след четири години и половина, в които отборът спечели седем победи. Целият отбор му благодари за неговия принос пред тези години.

„От Гран При на Белгия част от задълженията на Лоран на стената на боксовете ще бъдат иззети от Диего Ловерно, който заема поста на спортен директор. Той ще бъде отговорен за всички спортни въпроси, както и за комуникацията с ФИА. Ловерно е ветеран на Ферари, като той работи в Маранело вече 23 години. Заедно с колегите си на стената на боксовете – главният стратег Равин Джайн и главният инженер Матео Тонинали те ще отговарят директно пред ръководителя на отбор Фредерик Васьор“, казват още от Ферари.