Часове след победата на Джордж Ръсел в Гран При на Белгия, пилотът на Мерцедес загуби първото си място, тъй като се оказа, че колата му е с 1,5 килограма по-лека от минималното тегло.

След решението на стюардите победата отива при Люис Хамилтън, който завърши втори с другата кола на Мерцедес, а всички други пилоти минават с по една позиция напред.

Джордж Ръсел триумфира в Гран При на Белгия. Британецът се представи невероятно, като само той затвори състезателната дистанция от 44 обиколка на "Спа" с едно спиране в бокса. Ръсел беше по-бавен в края, но успя да удържи съотборника си Люис Хамилтън за победата. Трети финишира Оскар Пиастри, но сега и австралиецът печели позиция.

Така на последното място на подиума се качва Шарл Льоклер, а Макс Верстапен е четвърти, след като потегли от 11-ото място заради наказание.

Старт на състезанието: Шарл Льоклер потегли отлично и задържа без проблеми първото си място. Люис Хамилтън пък още в първи завой атакува Серхио Перес и взе втората позиция. След това мексиканецът се опита да контрира, но не успя. Макс Верстапен, който стартира 11-и заради наказание, успя да спечели две позиции. След това изпревари и Фернандо Алонсо за осмото място. Пред него се озова Ландо Норис след лошо начало и грешка. 

Обиколка 3/44: Люис Хамилтън се залепи зад Льоклер и с помощта на DRS системата успя да изпревари монегаска без проблеми. Така седемкратният световен шампион поведе на "Спа". В края на тура Гуаню Джоу имаше проблеми с колата, губейки мощност, а това доведе до жълти флагове, но за кратко.

Обиколка 8/44: Люис Хамилтън взе солиден аванс от почти две секунди пред Шарл Льоклер. Подобна беше разликата между монегаска и Серхио Перес. Четвърти продължи да се движи Оскар Пиастри. Макс Версстапен пък продължи да натиска Ландо Норис за седмото място. Първият, посетил бокса за нови гуми, бе Нико Хюлкенберг.

Gulliver/GettyImages
26 снимки

Обиколка 11/44: Джордж Ръсел и Макс Верстапен посетиха бокса, за да сменят гумите си с хард. Нидерландецът не успя да се доближи достатъчно до Ландо, за да го атакува и затова от Ред Бул решиха да пробват с пресичаща стратегия. В края на 11-ата обиколка пък в пита влязоха Серхио Перес, Люис Хамилтън и Оскар Пиастри.

Обиколка 13/44: Карлос Сайнц, който стартира надпреварата с хард гуми, поведе в надпреварата, след като всички останали влязоха в бокса. Ландо Норис с медиум също забави своето посещение в пита и се движеше втори. Оскар Пиастри пък се справи със Серхио Перес за шестото място. Макс Верстапен пък се върна на пистата в трафик и това сериозно го забави.

Обиколка 16/44: Карлос Сайнц допусна грешка и излезе от трасето, след като му поднесе. Все пак испанецът овладя колата и продължи без пролбеми. Ландо Норис от второ място влезе за първи път в бокса и сложи хард гуми. Той излезе на 6 секунди зад Макс Верстапен. 

Обиколка 19/44: Сайнц продължи да държи първото място със стари хард гуми. Испанецът изрази желанието си по радиото да затвори състезателната дистанция само с 1 спиране в бокса, като от хард мине на медиум гуми. Ланд Норис пък бързо свали 3 секунди от изоставането си от Верстапен, който на свой ред беше в DRS зоната на Джордж Ръсел, но така и не успяваше да направи атака. Британецът на свой ред беше много близо до Серхио Перес в борба за петото място. 

Обиколка 22/44: Джордж Ръсел се справи с Перес, който влезе в бокса, за да пропусне пред себе си съотборника си Макс Верстапен, който се опитваше да избяга на по-бързия Ландо Норис. Люис Хамилтън поведе, след като Сайнц също смени гумите си.

Обиколка 27/44: Шарл Льоклер влезе в бокса в опит да пресече лидера Люис Хамилтън, но в бокса на Ферари се забавиха сериозно. Веднага от Мерцедес отговориха и Хамилтън влезе за нови гуми. Британецът успя да се върне на пистата пред Льоклер, така че неговата пресичаща стратегия изобщо не проработи.

Обиколка 31/44: Оскар Пиастри мина през бокса и успя да излезе пред пилотите на Ред Бул. Временно поведе Джордж Ръсел, който не бе спирал в пита. Втори и трети продължиха да се движат Люис Хамилтън и Шарл Льоклер, които реално водеха битка за победата. Ландо Норис се справи със Серхио Перес за шестото място.

Обиколка 37/44: Джордж Ръсел продължи своята борба да завърши състезанието само с 1 спиране в бокса, но Люис Хамилтън го наближи и свали разликата на под три секунди. Седемкратният световен шампион се отдалечи от Пиастри, който се движеше трети. Ландо Норис, записал най-бързата обиколка, продължи да стои близо до Макс Верстапен.

Обиколка 42/44: Люис Хамилтън се залепи за съотборника си, който бе с много по-стари гуми и ниско темпо. Ветеранът не успя да затвори успешно атаката си срещу Ръсел, дори с отворено задно крило. Битката на пилотите на Мерцедес позволи на Оскар Пиастри да се приближи на две секунди.