Макс Верстапен и Ред Бул Рейсинг доминираха абсолютно и световният шампион постигна поредна победа в календара на Формула 1. Нидерландският пилот спечели надпреварата в Белгия, като финишира първи на повече от 20 секунди пред втория и негов съотборник Серхио Перес.

Трети на „Спа“ завърши Шарл Льоклер от Скудерия Ферари, като монегаскът направи много добро състезание. Съотборникът му Карлос Сайнс обаче не финишира след удар при старта, а същата съдба сполетя и Оскар Пиастри от МакЛарън.

Люис Хамилтън, Фернандо Алонсо и Джордж Ръсел пък последваха в крайното класиране в Белгия. Норис, Окон, Строл и Цонода оформиха топ 10 на емблематичната писта в Европа. В самия край пък Люис Хамилтън записа точката за най-бърза обиколка, като британецът открадна това от първия в крайното класиране.

Това беше последното състезание от календара преди едномесечната пауза, като сега пилотите ще починат малко преди да се завърнат към състезанията и ангажиментите си в най-технологичния спорт на планетата. 

Gulliver/GettyImages
54 снимки


Стартът в Белгия беше изключително оспорван, като Оскар Пиастри загуби своята позиция с оглед старта, а Серхио Перес успя да изпревари лидера Шарл Льоклер. Хамилтън остана на третата позиция, докато Верстапен се добра до четвъртата позиция, след като започна шести. Пиастри пък докосна Карлос Сайнс и съобщи на своя отбор, че има сериозни щети по болида си.

В четвъртата обиколка Макс Верстапен задмина с лекота Люис Хамилтън, който не можеше да се противопостави в битката със световния шампион от Ред Бул. Потъването на Карлос Сайнс продължи, като в седмата обиколка Джордж Ръсел го задмина и Мерцедес взе предимство. След 19 обиколки в Беглия стана ясно, че над "Спа" ще завали дъжд, а към този момент Верстапен беше лидер на близо 3 секунди пред втория Перес. След 21 обиколки пък Верстапен призна, че едва е удържал болида си при изкачването на "Червената вода", след като през легендарната отсечка във Формула 1 се стичаше вода, която премина под автомобила на нидерландеца.

Малко след това Карлос Сайнс от Ферари се оттегли от надпреварата след проблеми в болида и от "черните кончета" решиха да не рискуват автомобилната техника допълнително. Дъждът на Спа размина,а  Верстапен започна да надгражда осезаемо разликата си спрямо неговия съотборник Чко Перес. Шарл Льоклер постепенно пък задържаше разстоянието от четвъртия Люис Хамилтън. 

В генералното класиране Ферстапен води с 314 точки, следван от Перес със 189, Алонсо със 149 и Хамилтън със 148. Льоклер и Ръсел са пети и шести с по 99 точки.

При конструкторите води Ред Бул с 503 точки, пред Мерцедес с 247 и Астън Мартин със 196. Ферари е на четвърто място със 191 За пилотите във Формула 1 предстои триседмичната лятна пауза, а сезонът се възобновява с Гран при на Нидерландия на 27 август.

Стартова решетка за Гран при на Белгия:

1. Макс Ферстапен (Нидерландия/Ред Бул)

2. Шарл Льоклер (Монако/Ферари)

3. Серхио Перес (Мексико/Ред Бул)

4. Люис Хамилтън (Великобритания/Мерцедес)

5. Карлос Сайнс-младши (Испания/Ферари)

6. Оскар Пиастри (Австралия/МакЛарън)

7. Ландо Норис (Великобритания/МакЛарън)

8. Джордж Ръсел (Великобритания/Мерцедес)

9. Фернандо Алонсо (Испания/Астън Мартин)

10. Ланс Строл (Канада/Астън Мартин)

11. Юки Цунода (Япония/АлфаТаури)

12. Пиер Гасли (Франция/Алпин)

13. Кевин Магнусен (Дания/Хаас)

14. Валтери Ботас (Финландия/Алфа Ромео)

15. Естебан Окон (Франция/Алпин)

16. Александър Албон (Тайланд/Уилямс)

17. Гуаню Чжоу (Китай/Алфа Ромео)

18. Логан Сарджънт (САЩ/Уилямс)

19. Даниел Рикарод (Австралия/АлфаТаури)

20. Нико Хюлкенберг (Германия/Хаас)