Двукратният световен шампион Макс Ферстапен записа името си в история на Формула 1, след като записа своята 14-та победа за сезон 2022 и по този начин триумфира в Гран При на Мексико. С този си успех нидерландецът подобри рекорда по победи в рамките на един сезон, който сега държи заедно с Михаел Шумахер и Себастиан Фетел – по 13. Това беше втора победа в рамките на една седмица за нидерландеца Верстапен, който триумфира и в Гран при на САЩ в Остин, Тексас.

Ферстапен контролираше изцяло състезането, не допусна да бъде изпреварен в нито един момент и напълно заслужено пресече карирания флаг на първа позиция. Втори остана седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с Мерцедес на 15,186 секунди от нидерландеца, а местният любимец - Серхио Перес, остана трети.

Gulliver/GettyImages
98 снимки

Джордж Ръсел с втората кола на Мерцедес, който спечели точката за най-бърза обиколка, завърши четвърти, а пети и шести останаха пилотите на Ферари - Карлос Сайнц и Шарл Льоклер. Топ 10 допълниха още Даниел Рикиардо с МакЛарън, въпреки че получи десетсекундно наказание, Естебан Окон с Алпин, Ландо Норис с МакЛарън и Валтери Ботас с Алфа Ромео.

До края на сезон 2022 във Формула 1 остават само два състезания. Първото от тях ще бъде след две седмици, когато ще се проведе Гран При на Сао Пауло в Бразилия. 


На старта най-добре потегли Макс Ферстапен, който бе с меки гуми. Зад него обаче Джордж Ръсел загуби две позиции, след като бе изпреварен и от Люис Хамилтън и Серхио Перес на излизането от третия завой. В края на първата обиколка. Валтери Ботас, който започна от шестата позиция, също загуби две позиции в първата обиколка, като финландецът бе изпреварен от Шарл Льоклер и Фернандо Алонсо.

В петия тур Ферстапен имаше преднина от 1.3 секунди пред Хамилтън, който пък водеше с 1.2 секунди пред Перес. Мексиканецът пък бе на 2.2 пред Ръсел, който от своя страна имашесъщата преднина пред Карлос Сайнц. Три обиколки по-късно Хамилтън намали пасива си спрямо Ферстапен до 1.1 секунди, но впоследствие разликата скочи на 1.5 секунди.

В деветата обиколка даниел Рикиардо изпревари Джоу в спирането за първия завой за 12-ата позиция. 

В 13-ия тур Пиер Гасли атакува много агресивно Ланс Строл в битката за 15-то място, като след късното спиране на французина за четвъртия завой и двамата пилоти напуснаха очертанията на пистата, а след това пилотът на Алфа Таури изпревари своя съперник, но го направи извън ограниченията на трасето. Малко след това Гасли получи наказание от 5 секунди.

Серхио Перес беше първи от пилотите в челото, който влезе за смяна на гуми в 23-ата обиколка. Боксът му обаче протече за пет секунди, а мексиканецът се върна на пистата с гуми медиум. Въпреки това забавяне Перес се върна на пистата на шестото място, като пасивът му спрямо Льоклер бе 3.8 секунди.

Две обиколки след това и Ферстапен влезе в бокса и сложи медиум, като смяната протече доста по-бързо за 2.5 секунди и се завърна на пистата точно пред Сайнц.

С новите си гуми Перес изпревари Льоклер в спирането за първия завой в 27-ия тур и излезе на петото място, като пред него вече бе Сайнц на 3.2 секунди. 

Световният шампион обаче се оплака, че има проблем с превключването на предавките на своя Ред Бул. Хамилтън пък сподели на своя екип, че има известни проблеми в работата на двигателя си.

В 29-ата обиколка британецът направи своето първо и най-вероятно единствено спиране в бокса. Седемкратният световен шампион смени своите гуми медиум с хард, с които да се опита да финишира, ако няма излизания на колата за сигурност. След стопа на Хамилтън разликата между него и Ферстапен бе 6.5 секунди в полза на нидерландеца.

Пет тура след това и Ръсел влезе за смяна на гуми, като по подобие на своя съотборник сложи хард. След стопа си британецът се върна на четвъртото място. 

30 обиколки преди финала на състезанието Ферстапен имаше аванс от 9.3 секунди пред Хамилтън, което означава, че при второ влизане в бокса световният шампион ще се върна на около 13 секунди зад пилота на Мерцедес, но щеше разполага с по-нови и по-меки гуми от британеца.

В 51-ия тур Рикиардо пробва да изпревари Цунода в спора за 11-то място при преминаването на бавни завои във втория сектор, но се стигна до контакт между двамата. След него японецът „излетя“ от пистата за секунда, но с ниска скорост, след което се прибра бавно до бокса, където заради пораженията по задната дясна част на неговата кола той прекрати участието си в състезанието и стана първият пилот, който отпада от днешната надпревара в Мексико. Заради инцидента Рикиардо получи наказание от 10 секунди.

Ферстапен имаше преднина от 12 секунди пред Хамилтън в 56-ата обиколка, който пък водеше с 1.1 на Перес. 

Gulliver/GettyImages
98 снимки

За по-малко от 10 обиколки обаче Рикиардо успя да си проправи път до седмото място, след като изпревари Норис, Ботас и двата Алпин-а на Алонсо и Окон. Заради наказанието си обаче австралиецът все още бе 11-ти във виртуалното класиране на финала. На 7.9 зад него бе съотборникът му Норис.

Шест обиколки преди края Алонсо спря в зоната за сигурност на първите завои с терминална повреда в своя двигател се появи виртуална кола на сигурността. Секунди преди това да се случи Норис изпревари Ботас в битката за вече деветото място на пистата. Маршалите обаче много бързо отстраниха повредената кола на Алонсо и състезанието бе подновено тур по-късно.

В крайна сметка Макс ферстапен спечели историческа 14-та победа за сезона във Формула 1. Люис Хамилтън завърши втори, а за втора поредна година Серхио Перес допълни подиума в родината си Мексико.


FINISHED | ГРАН ПРИ НА МЕКСИКО - 1. Макс Ферстапен (Ред Бул), Люис Хамилтън (Мерцедес), 3. Серхио Перес (Ред Бул)

Формула 1, 20-и кръг

В съботната квалификация нидерландецът даде време от 1 минута, 17.775 секунди. За него това бе 14-о стартиране от първа позиция през сезона. В кариерата му това първо място в квалификациите бе под номер 19. 25-годишният Ферстапен, който си гарантира втората поредна титла на Гран При на Япония с четири старта до края на сезона, изпревари двата болида на отбора на Мерцедес. Втори остана Джордж Ръсел (Великобритания) с време 1:18.079. Трети бе седемкратният световен шампион Люис Хамилтън с изоставане от 0.005 секунди от сънародника си Ръсел.

Ферари, които през сезона бяха с най-добри резултати от квалификации, се примириха с пета стартова позиция на Карлос Сайнц и седма на Шарл Льоклер. Между тях се намести представящият се много силно през този сезон Валтери Ботас от Алфа Ромео.

Десетката допълниха Ландо Норис (Макларън), Фернандо Алонсо (Алпин) и Естебан Окон (Алпин).

Иначе преди квалификацията стана ясно, че отборът на Ред Бул е глобен със 7 милиона долара заради превишаване на регламентираните разходи по подобрение на автомобилите за миналия сезон. Отборът обаче има 15 от 19 възможни победи през този сезон и осма поредни.

Стартова решетка за състезанието за Голямата награда на Мексико във Формула 1:

първа редица:

1. Макс Ферстапен (Нидерландия) Ред Бул

2. Джордж Ръсел (Великобритания) Мерцедес

втора редица:

3. Люис Хамилтън (Великобритания) Мерцедес  

4. Серхио Перес (Мексико) Ред Бул

трета редица:

5. Карлос Сайнц-младши (Ферари)

6. Валтери Ботас (Финландия) Алфа Ромео

четвърта редица:

7. Шарл Льоклер (Монако) Ферари

8. Ландо Норис (Великобритания) Макларън

пета редица:

9. Фернандо Алонсо (Испания) Алпин

10. Естебан Окон (Франция) Алпин

шеста редица:

11. Даниел Рикардо (Австралия) Макларън 

12. Гуанюй Чжоу (Китай) Алфа Ромео  

седма редица:

13. Юки Цунода (Япония) Алфа Таури

14. Пиер Гасли (Франция) Алфа Таури

осма редица:

15. Мик Шумахер (Германия) Хаас

16. Себастиан Фетел (Германия) Астън Мартин

девета редица:

17. Александър Албон (Тайланд) Уилямс

18. Николас Латифи (Канада)Уилямс 

десета редица:

19. Кевин Магнусен (Дания) Хаас

20. Ланс Строл (Канада) Астън Мартин