Шарл Льоклер с Ферари спечели Гран При на Италия на легендарната писта "Монца". Пилотът на Ферари стартира от четвърта позиция, но съумя да изпревари конкуренцията начело с Макларън, за да се поздрави с втора победа от началото на сезона във Формула 1.

Монегаскът остави зад себе си на почетната стълбичка пилотите на Макларън Оскар Пиастри и борещия се за световната титла Ландо Норис. 2.6 секунди разделиха Льоклер и Пиастри, който изпревари спечелилия полпозишън вчера Норис в първата обиколка. Британецът все пак взе допълнителна точка за най-бърза обиколка. Съотборникът на Льоклер във Ферари - Карлос Сайнц, удържа седемкратния първенец на планетата Люис Хамилтън (Мерцедес) за четвъртото място. Действащият шампион Макс Верстапен (Ред Бул) продължи с неубедителните изяви напоследък и завърши шести, а топ 10 допълниха още Джордж Ръсел (Мерцедес), Серхио Перес (Ред Бул), Александър Албон (Уилямс) и Кевин Магнусен (Хаас).

"Чувството е невероятно. Мислех, че вторият път, ако има втори път, няма да е толкова специален колкото първия, но емоциите в последните няколко обиколки бяха същите. Искам да печеля в Монца и Монако всяка година и успях да го направя тази. Толкова е специално", каза победителят в днешното състезание.

За Льоклер това е втори успех в Гран При на Италия след този през 2019 година и втори от началото на сезона след домашното състезание в Монако. Норис има за какво да е разочарован, след като бе изпреварен от съотборника си и не успя да спечели, но младият британец в крайна сметка съкрати още от аванса на Верстапен на върха на генералното класиране. Нидерландецът води с 62 точки. Льоклер е на 86 пункта от първото място.

Следващото състезание от календара е Гран При на Азербайджан на 15 септември. / БГНЕС