Пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Серхио Перес си размениха по една победа от началото на сезона във Формула 1. Единият е световен шампион в две поредни години, а другият...нека кажем просто, че е страхотен в поддържащата роля. Чеко до този момент е пилот, който празнува и една победа през целия сезон като титла, а от него се очаква в трудните моменти да помага на Верстапен. Мексиканецът изигра витална роля и в двете световни титли на съотборника си. През 2021 година битката между Люис Хамилтън и Макс Верстапен продължи до последното състезание, когато обаче британецът имаше сериозна преднина от над 10 секунди пред нидерландеца. Тогава Перес се намеси. Той забави Хамилтън в две обиколки и позволи на Макс да се залепи до тях. Разбира се, колата за сигурност в самия край на надпреварата в Абу Даби също бе ключов фактор, но без Чеко Перес – Верстапен нямаше да е шампион. През изминалата година нидерландският пилот на „биковете“ доминираше, но в Гран при на Япония отново титлата му дойде след невероятно каране на Серхио Перес, който успя да изпревари Шарл Льоклер в последните завои и така го лиши от математически шанс да настигне по точки Верстапен.

Gulliver/GettyImages
53 снимки

Сега на 33 години Серхио Перес може би за първи път е готов истински да се бори за титлата. Дали обаче ще получи този шанс? Мексиканецът започна да се противопоставя на добре смазаната машина Ред Бул, след като в Гран при на Бразилия в миналия сезон Макс Верстапен не послуша бокса и не върна позиция на Чеко, след като вече бе спечелил титлата си и караше за престиж, докато Перес се бореше за второто място в шампионата, което в крайна сметка загуби от Льоклер.

Тогава мексиканският пилот остана видимо бесен и се изказа тежко срещу Макс, настоявайки, че това е истинската същност на нидерландеца. Разочарованието на Чеко се засили след втората надпревара тази година, тази в Саудитска Арабия. Той нямаше проблеми да задържи първото си място след квалификацията и да спечели безапелационно, но един момент в края на състезанието вгорчи преживяването му.

Gulliver/GettyImages
93 снимки

Верстапен получи инструкции от бокса, че трябва да гони определено време за обиколките си, за да не натоварва двигателя ненужно. В този момент Серхио Перес бе първи и с най-бърза обиколка, докато второто място на Верстапен означаваше, че именно мексиканеца ще поведе в класирането по точки в борбата за титлата във Формула 1. Макс обаче не се вслуша в заповедите от бокса и подгони най-бързата обиколка, която в последната обиколка отмъкна от съотборника си и така запази лидерството си в шампионата. Перес бе видимо объркан дори на церемонията по награждаване, когато все още не разбираше защо Макс е пренебрегнал инструкциите на отбора и е откраднал тази точка от него. Истината най-вероятно е проста – Верстапен не обича да губи. Дали ще е от Люис Хамилтън или то собствения си съотборник в Ред Бул, няма голямо значение за нидерландеца. Той иска да е първи и не е направил нещо непозволено в борбата за титлата, която се очаква да е много дълга и всяка точка да е от значение.

Gulliver/GettyImages
57 снимки

Преди дни шефът на Ред Бул Кристиан Хорнър увери, че двамата пилоти на тима получават еднакви коли и възможности да се борят за първото място. Да не забравяме, че подобни неща се говориха от лагера на Мерцедес, докато Хамилтън и Ботас бяха съотборници. Финландецът обаче дори не бе близо да спре серията на британеца. Така че дали от Ред Бул ще оставят свободно пилотите си да се борят помежду си?

Най-важното за „биковете“ би било те да са на върха, но една вътрешна битка може да доведе до проблеми. Бившият пилот на тима Даниел Рикардо получи шанс да се завърне, но като резервен пилот. Още с излизането на тази новина дойде и теорията у много специалисти, че ако Перес се окаже неудобен на Макс и шефовете на Ред Бул, то той бързо и лесно може да бъде сменен от Рикардо. Дни преди старта на третото състезание от сезона – Гран при на Австралия, все още е страшно рано да говорим за титлата в сезон 2023 във Формула 1, но както и легендата на автомобилния спорт Емерсон Фитипалди заяви, Серхио Перес доказа не само, че е бърз пилот, но също така може да бъде и твърд. 33-годишният мексиканец има опит в изобилие и с болида на Ред Бул за първи път може да спори за титлата. Дали обаче дуелът между Макс Верстапен и Серхио Перес ще остане в рамките на добрия тон или се оформя поредна буря в бокса на Ред Бул? Предстои да видим.