От Мерцедес твърдят, че Люис Хамилтън е щял да успее да се доближи до Ландо Норис и съотборника си Джордж Ръсел в Монако, стига да не е бил задържан от трафика през по-голямата част от състезанието.

От самото начало на състезанието в Монако, Хамилтън се сблъска с френско-испанско препятствие. Фернандо Алонсо от Алпин се движеше пред седемкратния световен шампион от старта до финала. Изключението бе период от няколко обиколки. Тогава пилотът на Мерцедес беше принуден да се справи с другия състезател на Алпин Естебан Окон.

Оперативният директор на Мерцедес Андрю Шовлин обаче смята, че Хамилтън е можел да се бори с Ръсел и Норис, ако темпото му не е било възпрепятствано от Алонсо. Двамата сънародници на 37-годишния състезател финишираха съответно на пета и шеста позиция.

„Разочарованието от състезанието в Монако беше това, че Люис прекара почти цялото време в задръстване„, каза Шовлин.

„Той не успя да направи много обиколки, за да покаже на какво е способен. Автомобилът му работеше сравнително добре. Все още нямаме темпото, с което да се конкурираме с Ферари и Ред Бул. Трафикът в Монако попречи на Хамилтън да се бори с Норис и Ръсел. Ако имаше чиста писта пред себе си, със сигурност можеше да ги притесни.“

Сблъсъкът на Хамилтън с Окон в първата част на състезанието беше доста оспорван момент. Французинът беше наказан с пет секунди за контакт на завоя Сент Дево. След края на състезанието той обясни, че е смятал контактът с пилота на Мерцедес като състезателен инцидент.

Незнайно защо двамата състезатели са имали и втори сблъсък. Този път е имало поражения по предното крило на Хамилтън. Според Шовлин това е увеличило скоростта му с няколко десети.

„Това не беше твърде голямо предимство. Поглеждайки към данните, които получаваме от автомобила, разликата е била около една-две десети от секундата.“

„Червеният флаг ни позволи да поправим всички повреди от инцидента. Можехме да сменим предното крило, без да получим наказание Още по-приятната новина бе, че нямахме друга повреда по време на уикенда в Монако. Така че и двамата пилоти свършиха много добра работа, за да върнат автомобилите си вкъщи почти непокътнати.“