Пилотът на Мецедес във Формула 1 Валтери Ботас доказа, че посредствените резултати от първите две свободни тренировки преди Гран При на Азербайджан са били, за да се хвърли прах в очите на конкурентите. Финландецът даде най-добър резултат в третата свободна тренировка, докато вчерашният доминатор Ред Бул бе зает да ближе рани.

Ботас оглави листата с обиколка за 1:42,742 минути, като изпревари само с 95 хилядни от секундата Кими Райконен (Ферари). Ледения успя да се вмести между двамата пилоти на Мерцедес, като Люис Хамилтън завърши с 4 десети пасив спрямо партньора си.

Даниел Рикиардо, който също се наслади на хубав ден вчера, остана повече от половин секунда зад лидера, докато неговият съотборник в Ред Бул Макс Ферстапен отново приключи нерадостно сесията. За разлика от петък, когато той загуби контрол над колата си точно в самия край, сега проблем със спирачките го остави неподвижен на трасето 10 минути преди финала на сесията. Повредата предизвика много угрижени погледи в целия бокс на отбора, тъй като инженерите ще имат по-малко от 4 часа за отстраняването й. Там ще вземат под внимание и дошлото по-рано в тренировката оплакване от холандеца за проблеми с двигателя.

Другият пилот на Ферари Себастиан Фетел имаше също прекара несполучлив час на трасето. Лидерът в шампионата не можеше да напипа верните настройки и завърши извън топ 10 с 12-и резултат. Германецът имаше ядове с хидравличната система и сравнително рано прекрати участието си в тренировката, оставайки на 1,206 секунди от топ резултата на Ботас.