Тимът на Мерцедес подкрепя решенията на шефовете на F1 и ФИА след конферентния разговор проведен в четвъртък. Това заяви в отворено писмо шефът на Сребърните стрели Тото Волф.

След него остана ясно, че се отлагат още 3 кръга от шампионата за 2020 г. – в Нидерландия, Испания и Монако. По-късно организаторите в Княжеството отмениха състезанието. Въвеждането на новите технически правила беше отложено за 2022 година.

„Всички обичаме да се състезаваме, се казва в писмото на Волф. – Независимо кого подкрепяте, това, което ни обединява, е нашата страст към състезанията. Перспективата за месеци без F1, точно както сезонът щеше да започне, след много усилена работа, може да е разочароваща.

В крайна сметка всички с нетърпение очаквахме да чуем рева на двигателите, да видим как най-сложните автомобили са достигнали до абсолютните си граници, да наблюдаваме как най-добрите пилоти в света се борят със зъби и нокти на пистата.

И все пак, ние също трябва да осъзнаем, че състезанията са забавление. Ние ги приемаме много сериозно, защото ги обичаме. В голямата картина обаче в никакъв случай те не са от съществено значение. Здравето и благополучието на нашите фенове, членовете на нашия екип и обществото като цяло обаче са.

Ние като отбор заедно с F1 трябва да направим всичко възможно, за да запазим хората си в безопасност и да сведем до минимум риска от разпространение на вируса

Ние изцяло подкрепяме решенията, взети вчера. Ще работим в тясно сътрудничество с F1, ФИА, местните промоутъри и нашите колеги, за да намерим най-добрите отговори за нашия спорт в следващите месеци.

През март и април фабриките на всички екипи ще бъдат затворени за период от три седмици. Изтеглянето напред на лятното спиране на заводите също освобождава допълнителни уикенди през август, които след това могат да бъдат използвани за някои от отложените състезания.

Разбира се, ние ще се погрижим да се грижим за служителите си, за да гарантираме благосъстоянието им през онези очаквани натоварени седмици. Спортът има силата не просто да забавлява, но и да ни обединява. Много от нас имат страхотни спомени от гледането на състезания по телевизията или на пистата със семейството и приятелите си.

В следващите седмици това обединение ще може да се отбележи най-добре в нашите домове и извън обществеността не чрез директен контакт, а по-скоро чрез видео разговори или чрез социалните медии.

В следващите седмици и месеци ще трябва да се адаптираме към новите предизвикателства. Ще се справим с тези предизвикателства. Моля, бъдете в безопасност, следвайте съветите на специалисти, не забравяйте да спазвате дистанцията си и продължете да миете ръцете си.