Шампионът Макс Верстапен спечели първата тренировка преди състезанието за Голямата награда на Италия във Формула 1. Пилотът на Ред Бул преследва десета поредна победа.

Верстапен направи най-бърза обиколка за 1:22.657 минута, изпреварвайки Карлос Сайнц от Ферари с 0.046 секунди и съотборника си Серхио Перес с 0.177 секунди.

Съотборникът на Сайнц даде четвърто време, а Джордж Ръсел и Люис Хамилтън от Мерцедес се наредиха съответно пети и осми.

Бразилецът Фелипе Другович замени Ланс Строл в отбора на Астън Мартин за първата сесия като част от програмата за развитие на пилота. Той завърши 18-и на пистата, на която си осигури титлата във Формула 2 преди 12 месеца.

Междувременно Лиам Лоусън продължава да замества контузения Даниел Рикардо в тима на Алфа Таури и се класира 13-и.

Макс Верстапен може да запише десетата си поредна победа във Формула 1 и да постави нов рекорд, след като през миналия уикенд в Нидерландия изравни постижението на Себастиан Фетел от девет поредни успеха. „Първо, не бих си и помислил, че ще спечеля девет поредни състезания, но сега, когато това се случи, ще опитам да спечеля и десето. Но по-скоро става дума за това, че просто искам да спечеля“, коментира Ферстапен.

Нидерланецът оглавява класирането при пилотите със 138 точки, като спечели 11 от 13-е състезания за сезона.

Втората свободна тренировка преди Гран при на Италия ще се проведе по-късно днес, а третата сесия и квалификацията са насрочени за събота.

 

БТА / Автор: Кремена Младенова