Трикратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен записа най-доброто време в единствената свободна тренировка преди Гран При на САЩ. В Остин ще се проведе петият от общо шест спринта за сезон 2023. Това означава, че след първата тренировъчна сесия предстои квалификация за неделното състезание.

Верстапен успя да достигне до 1:35.912 в хода на 60-те тренировъчни минути и бе единственият, който слезе под 1:36 за обиколка. На 0.156 секунди зад него завърши Шарл Леклер, а тройката с пасив от 0.281 допълни Люис Хамилтън. И тримата записаха рекордните си времена с меките гуми, с които направиха квалификационни симулации в самия край на сесията.

В своя летящ тур седемкратният шампион записа рекордни първи два сектора, но загуби много в третия, за да се класира трети. В края на обиколката британецът излезе леко от трасето на предпоследния завой, след което застигна и Оскар Пиастри в последния, което обяснява неговият пасив.

По-рано Пиастри допусна доста сериозна неточност на изхода от деветия завой малко след средата на сесията и мина през тревата в зоната за сигурност. За щастие на механиците на Макларън австралиецът успя да овладее автомобила си навреме и избегна удар в бетонните стени, които се намират доста близо до трасето в тази част от обиколката.

Пиастри, съотборникът му Ландо Норис и Фернандо Алонсо от Астън Мартин не направиха квалификацииони симулации в хода на единствената тренировка на „Пистата на Америките“. Вторият пилот на Астън Мартин Ланс Строл направи само пет обиколки, заради проблем с предните спирачки на неговия автомобил.