Нидерландецът Макс Ферстапен смята себе си за заслужен световен шампион във Формула 1, въпреки че спечели титлата при изключително противоречиви обстоятелства в края на сезон 2021 в Абу Даби.

Пилотът на Ред Бул разказа в интервю за вестник "Велт ам Зонтаг", че е бил по-постоянен през сезона от съперника си от Мерцедес Люис Хамилтън и е можел да спечели титлата по-рано.

Ферстапен задмина Хамилтън в последната обиколка в Абу Даби, след като тогавашният директор на състезанието Майкъл Маси отмени собственото си решение и остави колите между двамата да следват автомобила за безопасност. Преднината на британеца бе 12 секунди пет обиколки преди края, когато болидът на Никола Латифи се разби. Състезанието бе подновено с една последна обиколка, в която нидерландецът изпревари Хамилтън, след което удържа контраатаките на британеца. Това решение позволи на Ферстапен да измъкне титлата от Хамилтън.

"Разбирам, че той е разстроен и недоволен от ситуацията. Аз също не бих искал да загубя световно първенство по този начин. Но един поглед върху целия сезон показва, че съм заслужен световен шампион", каза шампионът.

"Ако погледнете 22-те състезания, ще разберете. Аз съм заслужен световен шампион и можех да реша състезанието за титлата много по-рано. Ако гумата ми не се беше спукала в Баку, щях да си осигуря титлата преди Абу Даби. Статистиката също показва, че съм заслужен шампион".

И добави, че противоречивите обстоятелства не отнемат нищо от постижението му и на отбора на Ред Бул.

"Честно казано, това не ме интересува. Беше луд сезон с луд финал. Разбира се, губещата страна се опитва да разкрие несправедливост. Но ние като печеливша страна, все още се чувстваме добре. Работихме за титлата“, каза Ферстапен.

Нидерландският пилот спечели първата си титла миналата година, а Ред Бул обяви подновяването на договора му до 2028-а в четвъртък. Сезон 2022 започва след две седмици в Бахрейн и Ферстапен каза, че не е говорил с Хамилтън в паузата между двата сезона.

"Не сме разговаряли от Абу Даби. Но всичко е наред. Ние сме състезатели и това би трябвало да казва всичко", каза Ферстапен накрая.