Брус Макларън е роден и израснал в Нова Зеландия, неговият отбор за Формула 1 е създаден и функционира във Великобритания, но мечтата на всички в завода е да се превърнат в официален и представителен тим на Северна Америка в най-престижната автомобилна надпревара. Това пише агенция АП в анализ за отбора на Макларън и за постигнатото от Зак Браун в последните години.

В сряда, по време на партито по откриването на Гран при на Маями, публиката реагира с възторжени викове при появата на момчетата в цветовете на папая и оранжево жълто (б.пр.- в същите цветове играе най-обичаният отбор в града Маями Долфинс от НФЛ). Маями е свикнал със суперзвездите и свръхбогатите хора, а тази седмица прие с радост и двамата пилоти на Макларън - Ландо Норис и Даниел Рикардо.

Техните шефове също бяха там, но в Гран при на Маями най-важни ще бъдат пилотите, а Макларън разполага със звезди на титулярните позиции. Норис бе избран с гласуване за най-популярен пилот от Формула 1 по мнението на дамите, а Рикардо. . . Той пие шампанско директно от ботуша след победа и твърди, че САЩ е сред любимите му дестинации.

Популярността на марката в САЩ обаче не се ограничава само до Норис и Рикардо. В ИндиКар се състезава триото Пато О'Уорд, Феликс Розенквист и Хуан Пабло Монтоя, които бяха сред първите пилоти с обиколка на пистата покрай "Хард Рок Стейдиъм" (б.пр.- стадионът на Маями Долфинс). Те го направиха с автомобили на Макларън в масово производство.

О'Уорд, който навършва 23 в петък, е мексиканец, който живее в Тексас и всъщност е последният победител в ИндиКар, печелейки в Алабама. Също като Норис, той е най-популярен сред дамите от всички пилоти, които участват в тази автомобилна надпревара. Монтоя е бивш пилот на Макларън в Индианаполис и във Формула 1, дългогодишен жител на Маями и един от посланиците на това Гран при. Розенквист пък се премести в Индианаполис и е сред най-популярните хора в тази общност.

Именно чрез отбора си в ИндиКар, Макларън си спечели правото да построи база в богатия пазар в Северна Америка, който привлича все повече и повече интерес от Формула 1 и дава все повече и повече спонсори на най-престижните автомобилни серии. Това дава добра почва за развитие на президента на Макларън Рейсинг - Зак Браун, който по стечение на обстоятелствата преди много години е бил редови фен от Калифорния.

Браун направи светкавичен скок от собственик на маркетингова компания със седалище в Индианаполис, която доминираше на пазара по време на най-силните и спокойни години на сериите НАСКАР, до върха на пирамидата в моторните спортове. Сега именно той е необикновеният американец, който е застанал начело на отбора на Брус Макларън и го води по свой собствен начин към бъдещето.

Браун е честен човек, който иска да се забавлява в работата си. Той обаче получава недостатъчно признателност за това, че върна Макларън на картата и във Формула 1, и в сърцата на феновете. Досущ като Норис и О'Уорд, но не само сред дамите, Макларън бе избран за любим отбор в допитване сред феновете, а това не става с прикрита работа. Напротив, Браун направи двамата си пилоти лицата на този отбор, изпрати ги под прожекторите, разви работата в социалните мрежи и направи младежите таргет група за марката.

"Нашите пилоти са на правилната възраст и с точните характери. Пато е комбинация от Ландо и Даниел. Ландо е доста тихо момче, но в същото време е и много остроумен. Даниел пък влиза в гаража с танцови стъпки. Така се държи сред хора и Пато. Той притежава непоправимия младежки чар на Ландо и е също толкова приветлив като Даниел", казва Браун за пилотите си.

"Пилотите са много важна част за нашата марка, но не мога да пропусна хвалбите към екипите за комуникация. За нас е водещо това, което искат да видят феновете и именно заради това върнахме папаята. Те искаха това и ние го направихме, за да им покажем колко са важни за нас. Само така се постигат добри и хармонични отношения двупосочно".

За момента опитът на Макларън да завладее американския пазар изглежда работи, но не може да се пропусне липсата на конкуренция. Формула 1 има един-единствен отбор с американски собственик - Хаас, а освен това няма нито един титулярен пилот от САЩ. Макларън назначи такъв - 22-годишният Колтън Херта, който е ИндиКар звезда от Калифорния, но той ще участва само в тестове.

Макларън използва тази седмица, първа от доскоро немислимите две на американска почва, за да продължи да надгражда в отношенията си с местните фенове. Отборът предложи услугата "Спийдшоп", описвайки я като "строго секретно" посещение в гаража на Макларън. Достъпът беше само за хора с членски карти на фенклуба на отбора в САЩ и всички билети бяха разпродадени.

Макларън затвърждава връзката с Щатите и феновете с изложен автомобил в "The Wharf" - открито пространство за забавления край реката в Маями, като машината ще бъде спечелена от фен покрай Гран при на САЩ в Остин, Тексас. Автомобилът, боядисан в маслено зелено с вдъхновено от цветовете за Индианаполис 500, ще бъде подкаран от един от хилядите, които опишат в рамките на 30 секунди какво влияние имат делата им за общността, в която живеят и работят.

И всичко това, за да се сдобие Макларън с още един фен до живот. 

"Без фенове няма и моторни спортове", категоричен е Браун.