Световният шампион Люис Хамилтън записа инфарктна победа в най-престижното състезание от календара на Формула - Гран при на Монако. В надпревара с много променливи атмосферни условия той отвоюва успеха от Даниел Рикиардо с Ред Бул за първата си победа през този сезон. Тя е и втора за него по улиците на Монте Карло. 

С 44-та си победа в кариерата той притисна съотборника си Нико Розберг в челото на класирането при пилотите, но германецът все още води комфортно, въпреки че завърши седми в града, в който живее. 

Състезанието започна доста необичайно. Заради проливния дъжд над Монте Карло преди началото на надпреварата, тя тръгна с кола на сигурността пред колоната. Това отложи бързия и зрелищен старт заради риска от катастрофи на мокрото трасе. 

Автомобилът се задържа цели осем тура, след което беше даден на практика реалният старт. И веднага последва първата катастрофа, след като Джолиън Палмър с Рено не можа да вземе един завой и се заби в предпазната ограда. 

Това наложи още в три обиколки да има ограничение на скоростта, но постепенно битката се нормализира. Първото голямо име, което напусна надпреварата, беше на световния шампион от 2007 г. Кими Райконен, който също не успя да вземе един завой и се заби в оградата в 12-ия тур, след което му се наложи да се прибира в бокса с предното крило в гумите. 

В тези моменти тръгналият първи в колоната Даниел Рикиардо водеше страхотна битка с Люис Хамилтън. От битката за първата позиция рано отпадна Нико Розберг, който тръгна доста бавно и постепенно беше изтласкан назад. 

Битката на върха беше ожесточена, като основна част в предрешаването ѝ имаше един огромен гаф на механиците на Ред Бул. Те забавиха фатално австралиеца в бокса, като не успяха да сложат навреме гумите му при смяната им в 32-та обиколка и той остана по-дълго от очакваното в пит-лейна. 

В крайна сметка той излезе зад Хамилтън, макар и само на няколко секунди зад него. От тогава двамата влязоха в още по-ожесточена битка, като неколкократно Рикиардо пробва атаки да изпревари световния шампион, но беше париран по великолепен начин. 

Около края на състезанието започнаха сериозните притеснения дали гумите и на двамата ще издържат, защото караха със суперсофт повече от 40 обиколки. Но те удържаха и в крайна сметка рокади на върха нямаше. 

Все пак последните турове бяха много интересни, защото заваля дъжд около две минути преди края на надпреварата. Това направи обстановката инфарктна за всички с износени гуми, но за щастие повече инциденти нямаше. 

Така Люис Хамилтън взе важната победа и упражнява сериозен натиск на съотборника си Нико Розберг в челото на класирането при пилотите. Дани Рикиардо пък заслужава само похвали за смелото си каране, но то му донесе само второто място на подиума. 

Трети остана Серхио Перес, а четвърти остана пилотът на Ферари Себастиан Фетел. Фернандо Алонсо се пребори за петата позиция с Нико Хюлкенберг, докато победителят в последните три години Нико Розберг е чак седми.  

Той обаче продължава да е първи в класирането при пилотите със 108 точки, а Хамилтън вече е с 82. Трети е Даниел Рикиардо с 66 точки. При конструкторите Мерцедес продължава да е безспорен лидер със 190 точки.