Люис Хамилтън с Мерцедес спечели Гран при на Катар пред Макс Ферстапен с Ред Бул. Трети се класира Фернандо Алонсо с Алпин. Световният шампион, който спечели и в Бразилия само преди седмица, вече е на осем точки от лидера в класирането, а до края на сезона остават две състезания.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Температурата на въздуха бе 26 градуса, тази на пистата – 31 градуса. Слънцето бе залязло и над Лосаил се спускаше мрак, но пистата бе ярко осветена. Драмата от часовете преди 20-ия кръг от световния шампионат отстъпи на напрежението преди старта.

Действащият световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън с Мерцедес ще стартира първи в Гран При на Катар в неделя, след като спечели квалификацията за състезанието на пистата „Лосаил“ край столицата Доха.

Британецът стартира отлично и поведе колоната след първия завой. В същото време наказания с пет места Макс Ферстапен от седма позиция направи отличен старти и успя да си извоюва четвъртото място в първата обиколка. Малко след това единственият пилот, който го делеше от световния шампион бе Фернандо Алонсо. Нидерландецът завъртя най-бърза обиколка в четвъртото завъртане и притисан сериозно испанеца.

Това стана факт в следващите обиколко и Люис и Макс заформиха битката за върха. От своя страна Карлос Сайц и Серхио Перес водеха лют спор в челото на колоната. Интересна бе и битката за четвъртата позиция, която бе спечелена от Ландо Норис в 12-ата обиколка, когато британецът изпревари Пиер Гасли. Малко по-назад Валтери Ботас завоюва седмата позиция след отлично изпреварване на Карлос Сайнц.

В 18-ата обиколка първи от лидерите в бокса от втора позиция влезе Верстапен. Нидерландецът се върна на пистата отново на второто място. 

В следващата обиколка стратегията на Ред Бул бе веднага покрита от Мерцедес и в бокса за нови твърди гуми влезе и лидерът Хамилтън. Британецът се въна на трасето обратно на първа позиция с преднина от над девет секунди от втория Ферстапен.

Люис Хамилтън продължи да води колоната убедително, а в средата на подреждането Серхио Перес отново направи отлично изпреварване, задминавайки пилота на Ферари Шарл Льоклер.

В 34-ата обиколка Ботас спука предна лява гума, след като остана най-дълго на пистата от лидерите. Така тази стратегия изигра лоша шега на Мерцедес и финландецът се върна на трасето на едва 14-а позиция. Малко преди края на състезанието Серхио Перес успя да изпревари Фернандо Алонсо и зае третата позиция, но в 43-ата обиколка испанецът успя да си върне позицията, а мексиканският пилот на Ред Бул се свлече до седмото място.

Преди това за втория си комплект нови гуми медиум влезе в бокса на Ред Бул Ферстапен. Нидерландецът се върна отново на втората позиция, от която влезе. 

В следващата обиколка веднага дойде отговор от бокса на Мерцедес, където влезе лидерът Хамилтън. Британецът се върна на пистата с новите си медиум сликове и отново поведе колоната, следван от Макс с изоставане от девет секунди.

В 51-вата обиколка състезанието за Валтери Ботас днес приключи. Финландецът прибра болида си в бокса на Мерцедес, след като получи повреда, най-вероятно причинена от движението му по пистата при прибирането със спукана гума в 34-ата обиколка. 

Последваха две поредни спукани гуми и за двамата пилоти на Уилямс Джордж Ръсел и Никола Латифи. Първият успя да стигне до бокса на британския тим, където смениха гумите му, но Латифи нямаше този късмет и отпадна от днешното състезание. 

В 55-ия тур имаше виртуална кола за сигурност заради спрял на пистата Уилямс. Верстапен влезе в бокса и сложи меки гуми, въпреки че вече бе записал най-бързата обиколка.