Люис Хамилтън спечели за шести път в кариерата си Гран при на Великобритания от Формула 1, с което постави рекорд по победи в историята на "Силвърстоун". Британският пилот на Мерцедес завърши пред своя съотборник Валтери Ботас и подобри рекорда на Ален Прост и Джим Кларк, заедно с които оглавяваше класирането до този момент.

Състезанието започна с драма на старта за холандеца Макс Ферстапен. Още преди загряващата обиколка болидът на Ред Бул бе заобиколен от механици, които сменяха забързано предното крило. В крайна сметка се оказа, че те са получили разрешение от рейсконтрола за отстраняването на малък проблем и се справиха на време.

Самият старт започна силно за Валтери Ботас. Победителят от квалификациите блокира отлично атакувалия го в първи завой Люис Хамилтън, а зад тях Себастиан Фетел от Ферари изпревари Пиер Гасли от Ред Бул и спечели петото място от шесто на решетката.

Хамилтън намери нова пролука за атака в четвъртата обиколка, когато постави и най-добро време на пистата. Ботас отвори път от вътрешната страна на завоя и британецът го изпревари, но контраатаката на "Копс" бе успешна и финландецът отново оглави колоната.

Ботас влезе в бокса в 17-та обиколка и това се оказа фатално. Скоро след това Антонио Джовинаци се завъртя в чакъла и предизвика поява на автомобила по сигурността, а водещите пилоти влязоха моментално за смени на гумите. Хамилтън и Фетел сложиха твърда смес, което почти им гарантира цяло състезание само с това спиране при механиците.

Класирането се запази непроменено дълго време, като Хамилтън водеше на Ботас, а зад тях се надпреварваха Фетел, Ферстапен, Шарл Льоклер и Гасли. Това обаче продължи до изпреварването на Льоклер срещу Гасли в 36-та обиколка, а две по-късно Фетел отпадна. Германецът беше изпреварен от Ферстапен на "Стоу", а в следващия завой "Вейл" той заби болида си в Ред Бул-а на холандеца с късно спиране.

Ферстапен остана пети в колоната, а Фетел се прибра за смяна на предно крило и се върна 17-и, но моментално отнесе наказание от 5 секунди заради катастрофата. За него Гран при на Великобритания завърши в този момент.

Хамилтън вече беше натрупал огромна преднина срещу Ботас, преди призива да се върне в питлейна в 45-та обиколка. Той все пак отхвърли стратегията, въпреки че неговият съотборник имаше задължителна смяна на гумите, като всичко това не повлия на класирането. Хамилтън спечели с комфортна преднина от 24.928 секунди, а Льоклер завърши трети.

Хамилтън води с 39 точки на Ботас на върха в класирането при пилотите след десет кръга.

Акцентите от състезанието:

Със страхотна битка между съотборниците Валтери Ботас и Люис Хамилтън започна юбилейното 70-то състезание за голямата награда на Великобритания. Ботас стартира от първа позиция, но още в четвъртата обиколка загуби лидерската си позиция за сметка на Хамилтън. Британецът обаче успя да я задържи само няколко секунди, преди Ботас отново да поведе колоната.

9 обиколка

Люис Хамилтън и Валтери Ботас регистрират най-бързите обиколки до този момент. Британецът обаче е по-бърз с време 1:30.850

10 обиколка

Разликата между Хамилтън (2-ра позиция) и Шарл Льоклер (3-та позиция) започва да се увеличава. Болидът на Ферари вече изостава с 4 секунди.

11 обиколка

Битката между Льоклер и Макс Ферстапен за третата позиция е повече от ожесточена. Едва ли двата болида биха могли да бъдат по-близо един до друг.

14 обиколка

Драма в бокса!

Льоклер и Ферстапен влизат едновременно в бокса. След отлична работа на двата екипа, холандецът бе този, който се промъкна пред ферарито и излезе първи на пистата.

20 обиколка

Кола за сигурност на пистата! Край на състезанието за пилота на Алфа Ромео Антонио Джовинаци, който излиза в чакъла и не успява да се върне на пистата. 

37 обиколка

Макс Ферстапен атакува Себастиан Фетел и успя да го изпревари. На свой ред Фетел пробва да си върне позицията, но изгуби контрол върху болида си и натисна твърде късно спирачките, след което последва удар в Ред Була в задната му част. И двамата пилоти излязоха от пистата, но въпреки това съумяха да продължат надпреварата. Вследствие на удара, Ферстапен изостана на пета позиция след Гасли, докато Фетел остана последен, тъй като трябваше да влезе в бокса за смяна на предно крило.