Люис Хамилтън е новият-стар световен шампион във Формула 1! Британецът загуби състезанието за Голямата награда на САЩ, но воторото място след съотборника му Валтери Ботас бе напълно достатъчно да осигури титлата на Люис два кръга преди края на световния шампионат. Люис Хамилтън е единственият пилот през целия шампионат до този момент, който печели точки във всеки един старт.

Състезанието днес бе спечелено от съотнорника на Люис – Валтери Ботас, който успя да изпревари Хамилтън само няколко обиколки преди края. От своя страна пък британецът успя да удържи на атаките в заключителните моменти от страна на Макс Ферстапен.

Със спечелената шеста титла днес, Хамилтън изпреварва легендата в спорта Хуан Мануел Фанджо, който има пет световни трофея и се доближава на само една титла от Михаел Шумахер.

"В момента чуствата са много силни. Получи се много трудно състезание. Поздравления за Валтери, който се справи отлично. Най-важното бе да вземем двойна победа днес. Чувствам много силни емоции. Искам да благоадря на всички покрай пистата, на майка ми, на баща ми, на пастрока ми, на всички роднини във Великобритания. Когато бях на 6 или седем години, баща ми ми каза едно нещо: „Никога не се предавай!” Това винаги е било мотото на нашето семейство. Надявах се, че днес мога да спечеля, но не вярвах, че това ще се случи само с едни гуми. Като спортист се чувствам свеж и вярвам, че това ще се запази и в оставащите състезания. Много съм доволен да видя всички тези британски знамена и хора, които ме подкрепят тук”, бяха първите думи на Хамилтън на пистата, след като спечели шестата си титла.

Топ 10 допълниха още Шарл Льоклер (Ферари), Александър Албон (Ред Бул), Даниел Рикардо (Рено), Ландо Норис и Карлос Сайнц (Макларън), Нико Хюлкенберг (Рено) и Серхио Перес (Рейсинг Пойнт). Хамилтън се нуждаеше от завършек сред първите осем, за да бъде коронясан за шести път като световен шампион в най-престижната автомобилна надпревара.

Gulliver/GettyImages
84 снимки

Очаквайте подробности!

Най-важното от състезанието:

56/56

52/56

49/56 

42/56 От екипа на Мерцедес информират Хамилтън, че не са сигурни дали гумите му ще издържат до края на състезанието. Дали това не поставя Ботас в по-добра позиция за победа?

41/56: Хамилтън вече повежда колоната в САЩ, британецът докосва шестата си титла във Формула 1. За целта той трябв да финишира в Топ 8.

30/56: 

27/56: Александър Албън продължава с блестящото си състезание. Пилотът на Ред Бул задминава Райконен и вече се намира в топ 10.

16/56 Страхотно каране за Ботас. След спирането си в бокса, Ботас излезе непосредствено след Льоклер, но не му отне много време, за да достигне и дори изпревари пилота на Ферари.

13/56 

9/56: Състезанието за Себастиан Фетел се превръща в истински кошмар. Пилотът на Ферари е принуден да приключи надпреварата заради сериозен проблем в задното окачване на болида му. Част от него не издържа при преминаване вурху бордюрите на завой номер 10. 

 

 

5/56: Валтери Ботас продължава да води колоната с преднина от 1,8 секунди пред Макс Ферстапен, който пък има преднина от 1,5 секунди пред Хамилтън.

4/56: Себастиан Фетел съобщава, че има някаква повреда в болида си, но не е наясно как се е стигнало до нея. 

Обиколка 1/56: Великолепен старт за Люис Хамилтън. Британецът, който днес се бори за своята шеста световна титла потегли отлично и след първите няколко завоя успя да стигне до третата позиция, въпреки че стартира от пето място. Сериозни проблеми имаше за Себастиан Фетел, който въпреки че тръгна от първа редица позвол да бъде изпреварен от цели петима пилоти и се озова на седма позиция. Стартът не мина и без инцидент, който обаче няма да бъде разследван. Карлос Сайнц и Алекс Албън се удариха веднага след първия завой, което доведе до това Албън да влезе в бокса бързо-бързо.

21:10 Начало на състезанието!