Люис Хамилтъс с Мерцедес спечели състезанието за Голямата награда на Испания във Формула 1. Хамилтън направи отлично състезание на пистата в Барселона, като стартира първи и не изпусна водачеството. Победата е втора за Люис през 2018-а година.

Още на старта Себастиан Фетел успя да изпревари тръгналия втори Валтери Ботас, но по-късно в хода на състезанието направи второ спиране в бокса и така бе изпреварен.

На второ място с +20.593 секунди завърши Валтери Ботас, който се възползва от неуспешната тактика на Ферари, а на трета позиция, осигурявайки си място на подиуми финишира Макс Ферстапен с Ред Бул на +26.873 секунди.

Люис Хамилтън хвърли във въздуха трофея в Барселона

Хамилтън е лидер в генералното класиране за сезона с 95 точки след първите пет кръга от сезона, като увеличи аванса си на върха на 17 точки пред втория Себастиан Фетел. 

Себастиан Фетел остана четвърти, а пети и шести завършиха съответно Даниел Рикиардо и Кевин Магнусен.

Стартът в Испания бе белязан от зрелищна катастрофа.

Ромен Грожан, Пиер Гасли и Нико Хюлкенберг отпаднаха рано рано след сблъсък още в първата обиколка. Грожан излезе от пистата и при връщането се завъртя, а това доведе до удар с Хюлкенберг и Гасли, което нямаше как да го избегнат.

„Ромен се завъртя, а аз не можех да го избегна. Нямаше какво да се направи”, сподели Хюлкенберг след това.

В 27-ата обиколка заради проблем с двигателя Кими Райконен също напусна състезанието за Голямата награда на Испания. Той бе последван от пилота на Форс Индия Естебан Окон, който не завърши във второ поредно състезание.

Повреда спря и Стофел Вандоорн, който също приключи с Гран При на Испания преди финала.

Хамилтън не даде шанс на конкурентите си в Испания

Два интригуващи старта във Формула 1 през май пряко в ефира на DIEMA XTRA


РАЗВИТИЕТО НА СЪСТЕЗАНИЕТО:

Ромен Грожан, Пиер Гасли и Нико Хюлкенберг отпаднаха рано рано в състезанието на Голямата награда на Испания след сблъсък още на старта. Грожан излезе от пистата и при връщането се завъртя, а това доведе до удар с Хюлкенберг и Гасли, което нямаше как да го избегнат.

„Ромен се завъртя, а аз не можех да го избегна. Нямаше какво да се направи”, сподели Хюлкенберг след това.

Себастиан Фетел пък успя още на старта изпревари тръгналия от първа редица Валтери Ботас и излезе втори след Люис Хамилтън.

Заради катастрофата на старта на състезанието на пистата излезе кола за сигурност.

Стофел Вандоорн с Макларън получи наказание от 5 секунди в 10-ата обиколка.

Начело към 16-ата обиколка бяха Люис Хамилтън, Себастиан Фетел и Валтери Ботас

Фетел влезе в бокса в 18-ата обиколка и се върна на пистата седми. Ботас също мина през бокса за смяна на гумите и към 22-ата обиколка Себастиан Фетел вече бе пети, а Валтери Ботас - шести.

След няколко обиколки и Люис Хамилтън ги последва, а след излизането си от бокса, запази лидерската си позиция пред Фетел и Ботас.

Зрелищна катастрофа на старта на ГП на Испания

В 27-ата обиколка заради проблем с двигателя Кими Райконен също напусна състезанието за Голямата награда на Испания.

Кими Райконен отпадна от ГП на Испания

Люис Хамилтън бе начело и към 38-ата обиколка. Втори и трети в състезанието се движеха Себастиан Фетел и Валтери Ботас, следвани от Макс Ферстапен и Даниел Рикиардо.

Естебан Окон с Форс Индия също приключи преждевременно състезанието след проблем с двигателя. Окон не завършва във второ поредно състезание. Той бе петият пилот, който отпада.

Бе даден сигнал за виртуална кола за сигурност, за втори път в бокса влезе Себастиан Фетел и се върна на пистата четвърти зад Макс Ферстапен. 

Към 45-ата обиколка Люис Хамилтън все още бе начело с близо 15 секунди преднина пред втория.

Повреда в 47-ата обиколка спря и Стофел Вандоорн, който също приключи с Гран При на Испания преди финала на състезанието.


Това бе първият европейски кръг от календара на шампионата.