Пилотът на Ферари Шарл Льоклер донесе чудесен старт за своя отбор през сезон 2022 с победа, а съотборникът му Карлос Сайнц допълни успеха на тима с второто си място на финала в Гран при на Бахрейн. Пилотът от Монако проведе сериозна битка с Макс Ферстапен за първата позиция, като на три пъти световният шампион успя да го изпревари, но всеки път Шарл контраатакуваше и си връщаше позицията.

Ферстапен отпадна заради повреда малко преди финала, като към този момент Льоклер вече се беше откъснал на 4 секунди напред. Преди това в три последователни обиколки Макс атакуваше Шарл с използването на DRS-системата на стартфиналната права и го изпреварваше в първия завой. Веднага след това обаче Льоклер подхващаше атака и успяваше да си върне лидерството в завой №4.

Gulliver/GettyImages
77 снимки

След финала Шарл обясни, че е спирал по-рано за първия завой от обиколката, за да мине Макс пред него и той да може да го атакува веднага след това. С тази тактика Льоклер успяваше във всяка една обиколка да взема по 3-4 десети от секундата аванс пред Ферстапен и в четвъртата поредна обиколка от битката им вече беше на достатъчно разстояние пред Макс, че той да не може да активира DRS-системата си. А и последният опит на Макс се оказа неуспешен, той мина за кратко пред Шарл, спря късно за първия завой, блокира предна дясна гума и Льоклер си върна по-лесно позицията.

„Просто следвах Макс във втория завой, така бях зад него само един завой и веднага го атакувах в четвърти завой, беше трудно, но се получаваше добре. Битката беше на ръба, но и двамата си оставяхме достатъчно пространство на пистата, което беше добре”, обясни Льоклер.

Шарл донесе първа победа на Ферари във Формула 1 от Гран при на Сингапур през 2019 година.

„За да се получи изпреварването в завой №4, аз спирах по-рано за първия завой, за да мога да съм в DRS-зоната за четвърти завой и това се получи три поредни пъти, така запазих лидерството. Беше трудно, тъй като имах трудности с допълнителната енергия от хибридната система, но след три поредни такива обиколки нещата се оправиха и получих възможност да се откъсна напред”, каза още монегаскът.