Шарл Льоклер с Ферари спечели първото състезание за сезона във Формула 1. Монегаскът бе над всички в Гран при на Бахрейн и заслужено триумфира. Втори зад него остана съотборникът му в Скудерията Карлос Сайнц, а трети завърши Люис Хамилтън. В края на надпреварата Макс Ферстапен отпадна заради технически проблеми в болида му, а Серхио Перес се звъртя на един завой и спадна в класирането, позволявайки на шесткратният световен шампион да стигне до подиума.

Gulliver/GettyImages
77 снимки

Макс Ферстапен стартира агресивно, но Шарл Льоклер успя да задържи първото място с добра защита на първия завой. От своя страана Карлос Сайнц не позволи на Люис Хамилтън да го изпревари и остана трети. Кевин Магнусен тръгна добре и успя да си спечели аванс пред Серхио Перес с Ред Бул.

Най-голяма загуба в първата от 57 обиколки регистрира Ботас, който от седми на старт потъна до 14-а позиция още в средата завъртането.

след 11 тура преднината на Леклер достигна 3.0 секунди спрямо Верстапен, чийто аванс пред Сайнц бе 5.0. Нидерландецът обаче се оплака на своя отбор, че вече е започнал да губи сцепление в задните си гуми.

В края на 11-а обиколка Хамилтън стана първият пилот, който влиза в бокса през сезон 2022. Британецът сложи най-твърдите гуми на Пирели и допусна грешка още на първия завой, която позволи на Джоу да го изпревари в спринта до четвъртата крива.

Още в началото на 13-ата обиколка британецът изпревари своя китайски съперник, който обаче направи опит за контраатака, но неуспешен.

В края на 14-а обиколка Fерстапен направи първия стратегически ход в спора за победата с влизането си в бокса. Нидерландецът сложи чисто новите си меки гуми, които той избра да запази на старта. Сайнц също спря в същата обиколка, като испанецът също сложи софт.

В 19-ата обиколка Ферстапен отново направи опит за атака в първата крива, но спря много късно и почти веднагически загуби позицията. По-лошата новина за световния шампион бе, че той блокира агресивно предната си дясна гуми, което може да му създаде много проблеми до второто му спиране в бокса.

В 28-ата обиколка Хамилтън отново влезе в бокса, слагайки гуми медиум, но бе забавен от механиците заради проблеми с предна лява гума и така се върна на трасето осми. Верстапен отговори със средно твърди в 31-ата обиколка. Това принуди Льоклер да реагира и за 2.5 секунди смени своите гуми с чисто нови средни.

В 33-я тур Сайнц и Перес също направиха своите втори влизания в бокса, като пилотът на Ферари сложи медиум, докато този на Ред Бул софт. Зад тях Ръсел също направи втора визита при механиците на Мерцедес, слагайки медиум, като британецът се върна на седмо място, на над 15 секунди зад Хамилтън, като двамата бяха разделени от Магнусен.

Още в следващата обиколка датчанинът също влезе за втория си стоп, като той се върна на десета позиция зад Гасли, който обаче все още не бе спирал втори път и бе със стари твърди гуми, докато Магнусен бе с нови медиум. Това се оказа ключово и още в 36-ата обиколка двамата размениха позициите си.

Магнусен продължи да напредва и в началото на 37-ата обиколка когато той изпревари Джоу, който също все още не бе спирал. Така пилотът на Хаас се озова на седмо място, тъй като в същото време Ботас спря за втори път.

В челото 18 обиколки преди края преднината на Льоклер бе 2.9 секунди спрямо Верстапен, докато вторият пилот на Ферари имаше аванс от 2.0 пред другия Ред Бул на Перес.

В 43-ата минута преднината на Льоклер бе 5.3 секунди, като в същото време пилотът на Ферари получи съобщение, че има по-малко проблеми от Верстапен. Моменти по-късно и двамата пилоти на Ред Бул влязоха в бокса за трети път и сложиха меки гуми.
 
Три обиколки по-късно на пистата бе изкарана колата за сигурност, след като болидът на Гасли се повреди и той спря точно до пистата. От нея излизаха пламъци, което практически даде възможност на Льоклер да влезе в бокса, който спокойно влезе в бокса и сложи меки гуми.
 
След спирането си Льoклер отново се върна на първата позиция, втори бе Ферстапен, а трети Сайнц, който запази позицията си пред Перес след третите стопове. Зад тях се движеше дуото на Мерцедес Хамилтън и Ръсел, които бяха следвани от Магнусен, Ботас, Окон и Шумахер.

Льоклер направи перфектен рестарт на надпреварата, при който големият губещ бе Ферстапен, който за малко не загуби второто място от бившия си съотборник Сайнц.

Още в първия тур след подновяването на състезанието авансът на Леклер достигна 1.5 секунди, докато този на Ферстапен пред Сайнц бе 0.8. В заключителните обиколки испанецът притискаше световния шампион, пилотът на Ред Бул се защитаваше добре, но в крайна сметка проблемите с болида му продължиха и това наложи влизане в бокса и край на състезанието за него три обиколки преди края на надпреварата. В последната обиколка колата на Серхио Перес се завъртя и мексиканският пилот слезе от трета до 16-а позиция, подарявайки подиума на Люис Хамилтън.