Пилотът на Ферари Шарл Льоклер продължи с доминацията си на пистата в Барселона и в квалификацията за място, където отново беше най-бърз, както и в свободните тренировки. Льоклер даде време от 1:18.750 минути, за да си гарантира отново поул-позишън. 

Втори след пилота на Ферари е нидерландският претендент за върха в генералното класиране Макс Ферстапен от Ред Бул, който завърши на 0.323 секунди. Трети се нарежда Карлос Сайнс, също от Ферари на 0.416, а след него е Джорд Ръсел. Британският пилот на Мерцедес затвърди и в квалификацията добрата форма, в която се намира.

Пилотът на Ферари имаше само една възможност да изригне, след като в първата част на квалификацията не беше достатъчно агресивен около 4,655-километровата писта. За Ферстапен второто място днес беше може би максимума, след като отново имаше проблеми със сигурността с неговия Ред Бул.

Ферстапен беше най-бърз след първите буквално летящи обиколки от третата квалификация, но съобщи за загуба на сила в двигателя във втория кръг и прекъсна обиколката си. Така буквално поднесе на Льоклер 13-ия пол-позишън в кариерата и четвъртия за сезона.

Карлос Сайнц беше трети в другото Ферари, а вторият Ред Бул на Серхио Перес беше пети между Мерцедесите на Джордж Ръсел и Люис Хамилтън.