Легендата в моторните спортове сър Стърлинг Мос обяви своето оттегляне от публичния живот. Решението на 88-годишния британец идва след прекараното от него много тежко заболяване.

През 2017-а година Мос, считан за най-великия пилот от Формула 1, който никога не печели световна титла, прекара 134 дни в болница, след като се разболя по време на ваканция в Сингапур. Изявлението за оттеглянето му бе направено от неговия син, който обясни, че бележитият състезател отсега нататък ще посвети цялото си време на семейството.

10 години Gong.bg - топ 10 на най-великите пилоти във Ф1

„До всичките му приятели и фенове по целия свят, които използват този уебсайт за регулярни новини, моят баща би желал да обяви, че го затваря”, гласи изявлението, публикувано на личния сайт на Стърлинг Мос.

„След сериозните инфекции в края на 2016 година и последвалото бавно и трудно възстановяване, се взе решение, че на 88-годишна възраст този неуморим човек най-накрая ще се оттегли, за да може заедно с моята майка да получи заслужена почивка и да прекарат двамата повече време както един с друг, така и с останалата част от семейството.”

Сър Стърлинг Мос може да се похвали с 16 победи в своите 66 старта от Формула 1, като в четири случая завършва на второ място в битката за титлата, а в други три – на трета позиция. Мос има над 212 победи в различни категории от моторните спортове. Краят на състезателната му кариера настъпва през 1962 година след катастрофа в Гуудууд, която го оставя в кома за месец и парализиран за още половин година. В годините след това обаче Мос участваше пълноценно в публичния живот и посещаваше доста състезания.