Легендата на Формула 1 – Ален Прост, призна, че се е насладил максимално на доминацията от Макс Верстапен по време на сезон 2023. Досега най-доминиращото представяне в историята беше, когато Прост и Айртон Сена спечелиха всички състезания с изключение на едно през 1988-а за МакЛарън, което представляваше 94% успеваемост.

През тази година обаче Ред Бул повишиха този процент победи до нов рекорд – 95,5, тъй като спечелиха 21 от 22 състезания. Изпълнителният директор на Формула 1 – Стефано Доминикали, сам призна, че би искал да има по-сериозна конкуренция през сезон 2024-а в моторспорта.

„Следващата година се надявам да има повече болиди, които да се борят помежду си“, каза той пред Sky Deutschland след финала в Абу Даби.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

„В квалификацията имахме всички коли в 1 секунда, а това означава, че можем да се надяваме на сезон, в който уменията на пилота да правят разликата. Това е важното за нас“. Четирикратният световен шампион – Прост, обаче твърди, че въпреки доминацията на Верстапен, той е проследил сезона с удоволствие. „Гледах го като фен, тъй като не съм в нито един отбор“, сподели 68-годишният Прост.

„Много хора казват, че тази доминация е негативна, тъй като е от един човек. Но аз винаги разпознавам качествените изпълнения като тези на Макс и Ред Бул. Когато някой се представя по този начин, това е отражение на свършената работа. И всичко, което можете да кажете, е поздравления“, добави французинът.

„Ако желаеш да стигнеш това ниво, трябва да работиш по-добре. Разбирам, че понякога е разочароващо, но в личен план смятам, че е страхотно“, обобщи той.