Двамата пилоти на Ред Бул Рейсинг във Формула Даниел Рикиардо и Макс Ферстапен трябва да бъдат наказани изключително сурово от своя тим, смята легендата от Формула 1 Ники Лауда. Според вижданията на почетния президент на Мерцедес съотборниците, които се елиминираха един друг в Гран При на Азербайджан в нелепа катастрофа, трябва да покрият от собствения си джоб щетите по болидите си. Пораженията възлизат на почти 1 милион щатски долара.

Рикиардо и Ферстапен се сблъскаха един с друг в 40-ата от общо 51 обиколки в Баку. Австралиецът беше този, който опита изпреварване, а сетне бе блокиран по рисков начин от Ферстапен, което доведе до сблъсъка. Катастрофата на старт-финалната права не само извади двамата от състезанието, но донесе и сериозен финансов негатив за тима, тъй като при тази висока скорост щетите по колите бяха сериозни.

Фигура в Ред Бул: Пилотите трябва да имат повече мозък в главите!

„Какво бих сторил аз ли? Ще ги завлека в моя офис и ще ги накарам да платят поправките”, коментира австриецът. „По мое мнение вината на Ферстапен е около 70 процента, а оставащите се полагат на Даниел.”

„Просто не може да изпълниш такава маневра на права. В крайна сметка бедничкият Рикиардо нямаше къде да мине.”

Колата на Рикиардо е с почупено предно крило и строшен нос. Обикновено подобни поражение костват около 220 хиляди долара за ремонт. Ситуацията с болида на Макс Ферстапен обаче е по-драстичната. Щетите там възлизат на почти 740 хиляди долара, защото има повреди по ауспуха, задното крило и задните спирачки. Всеки един от споменатите детайли трябва да бъде сменен.

В същото време шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер намекна, че той възнамерява да приложи друг подход в случая.: „Ники гледа нещата откъм финансовата страна по-често от другите хора, които сме  в падока. За Ред Бул най-важното за Даниел и Макс е да разберат, че катастрофата беше напълно неприемлива”, добави ббританецът.