Пилотът Роберт Кубица се справи успешно със задължителния тест Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) за напускане на болида. Това означава, че полякът на практика е получил „зелена светлина” да вземе участие в пробните пробези, които ще се състоят в Унгария тази седмица.

ФИА не вижда проблем Кубица да кара във Формула 1

32-годишният състезател ще седне зад волана на болид на Рено в сряда. Той ще поеме щафетата от Никола Латифи, който ще тества във вторник. От резултатите на Кубица ще стане ясно дали той може да мисли за пълноценно завръщане във Ф1 от 2018 година.

По силата на регулаците в шампионата – член 13.1.4 – всеки пилот трябва да докаже, че може да напусне кокпита в рамките на 5 секунди, докато е облечен с пълната екипировка за състезание, в това число и шлем. Състезателите също така трябва да докажат, че могат да махнат и върнат обратно волана в рамките на друг времеви лимит.

Непримиримият Кубица ще тества за Рено във Ф1

Предвид сериозните контузии, които Кубица получи по ръката при рали катастрофата през 2011 година, имаше опасения, че ветеранът може и да не се справи с теста на ФИА. Дясната ръка на състезателя все още е с ограничена мобилност, но от ФИА съобщиха, че е минал проверката без никакви проблеми.