Резервният пилот на Уилямс във Формула 1 Роберт Кубица започва да губи търпение към неспирните дискусии относно физическото му състояние и доколко то му създава дискомфорт.

През 2011 година полякът претърпя зверска катастрофа по време на рали състезание, която прекъсна кариерата му в „кралските гонки”. През последните 7 години опитният състезател направи всичко по силите си, за да се завърне въпреки факта, че голяма част от мускулите в дясната му ръка бяха отстранени при животоспасяващата операция.

Кубица ще дебне от втора позиция в Уилямс

В края на миналата година той води дуел със Сергей Сироткин за вакантното пилотско място в Уилямс и макар руснакът да го заслужи, 32-годишният Кубица подписа договор за тестови пилот. Във вторник той се изяви на трасето по време на първите предсезонни тестове и даде 7-ото най-добро време, като дори надви времето на Сироткин с 3 десети от секундата.

Въпреки това централна тема си останаха физическите му ограничения, а това дойде в повече на състезателя. „Винаги ми е било комфортно”, коментира Кубица. „Само медиите твърдят, че има някакъв дискомфорт при мен. Щом мога да скоча в болида и да си свърша работата, считам, че това е достатъчно.”

Сироткин: Кубица знае, че във Ф1 всеки е сам за себе си

„Проблемът е в това, че винаги съм бил много честен и много открит, а хората ми задават все едни и същи въпроси. Всеки път, когато се кача в колата, всички не спират да повтарят, че имам ограничения.”

„Разбира се, че имам ограничения, но никога не съм крил това от никого. Смятам, че трябва да спре да се говори за тях”, завърши Кубица.