Бившият пилот на Рено и БМВ Роберт Кубица заяви, че вече е физически готов отново да седне зад волана на болид от Формула 1. Полякът изрази нетърпението си да участва в тест от шампионата.

За последно Кубица кара във Ф1 по време на зимните тестове през 2011 година, като даде най-добри резултати за Лотус Рено само дни преди ужасяващия си инцидент в Италия. Макар че състезателят успя да се възстанови след тежката катастрофа, неговата дясна ръка е с нарушена мобилност и това не му позволи да продължи в „кралските гонки“.

Оттогава досега 32-годишният поляк се впусна в Световния рали шампионат, а през миналата година взе участие в четири GT старта. През 2017 година той планира завръщане към състезанията на писта в World Endurance Championship.

Не е тайна, че преди известно време Кубица отхвърли оферта да поведе тестове във Формула 1, като се мотивира, че по онова време все още не бе готов за подобно начинание. „Тогава не смятах, че ще имам увереността да се справя добре“, коментира Кубица. „Знам, че някои шансове ти се разкриват само веднъж, но преди всичко исках да съм сигурен в състоянието си и в това, което ми е по силите да направя. Когато не съм бил сигурен, винаги съм правил крачка назад.“

„Моето физическо състояние не е често срещано, малцина са преминавали през същото. Всеки реагира по различен начин. Дали сега бих приел да тествам болид от Ф1? Да, днес бих отговорил по друг начин. Би ми се искало да опитам болид от Формула 1. От доста време не съм карал такъв. Бих желал отново да усетя тръпката“, допълни ветеранът.