Световният шампион във Формула 1 Макс Ферстапен спечели състезанието за Гран при на Емилия-Романя! Нидерландският пилот на Ред Бул стартира от първа позиция днес и не даде никакъв шанс на своите преследвачи и напълно заслужено стигна до успеха. Победата е още по-сладка за австрийския тим, след като втори се нареди съотборникът на Ферстапен - Серхио Перес. На почетната стълбичка намери място и пилотът на МакЛарън Ландо Норис.

Надпревраата обаче се оказа пълно разочарование за феновете на Ферари, които очакваха много повече от своите любимци. Подписалият нов договор по-рано през тази седмица Карлос Сайнц отпадна още в първата обиколка след състезателен инцидент с Даниел Рикиардо, докато Шарл Льоклер водеше сериозна борба за втората позиция с Перес, но девет тура преди края се завъртя и падна до деветата позиция. В крайна сметка монегаскът завърши състезанието на шесто място.  

Gulliver/GettyImages
100 снимки

За Ферстапен това е втора победа за сезона след тази в Саудитска Арабия в края на март месец, а Ред Бул се поздрави с първи двоен успех за кампанията, тъй като мексиканецът Серхио Перес финишира втори. Третата позиция в крайното класиране зае британецът Ландо Норис с МакЛарън. Джордж Ръсел с Мерцедес удържа 4-ото място след атаките на Валтери Ботас.

За седемкратния световен шампион Люис Хамилтън състезанието на "Имола" бе поредно разочарование през сезона, като той финишира едва на 13-о място и бе затворен с обиколка от победителя Ферстапен.

В генералното класиране начело остава Льоклер с 86 точки. На втора позиция излезе Ферстапен с 59. Трети с 54 е Перес, следван от Джордж Ръсел с 49 и Карлос Сайнц с 39. За състезателите предстои Гран При на Маями, което ще се проведе между 6-8 май.

Първото за годината състезание на европейска земя не предложи особени емоции, въпреки че пилотите стартираха на напълно мократа писта "Имола", което създаваше предпоставки за вълнуващи обрати. Такива обаче не настъпиха, тъй като времето се задържа стабилно, а потеглилият от полпозишън Ферстапен нямаше затруднения да задържи първата си позиция през цялото време.


На старта Макс Ферстапен не даде никакъв шанс на Шарл Льоклер да го изпревари, а Серхио Перес дори успя да прескочи монегаска за втората позиция. Впоследствие и Ландо Норис се справи с Льоклер, който падна до четвърто място.

В същото време Даниел Рикиардо удари отзад Карлос Сайнц, като и двамата отидоха в зоната с чакъл. Веднага бяха показани жълти флагове в първия сектор, а на пистата излезе и кола на сигурността. Според рейс контрола инцидентът между двамата е състезателен и няма да има допълнителни последствия.

В петата обиколка състезанието беше рестартирано, като Ферстапен остана лидер, Перес беше втори, а трети и четвърти са Норис и Льоклер. След рестарта монегаскът бе на 2,7 секунди зад световния шампион.

Льоклер обаче натисна Норис и три тура по-късно изпревари пилота на Макларън за третата позиция. В същото време Люис Хамилтън преследваше Ланс Строл за 10-ото място, като авансът на канадеца бе по-малко от 0,7 секунди.

В 12-ата обиколка другият пилот на Мерцедес изпревари Кевин Магнусен, но датчанинът веднага контраатакува и си върна позицията на излизане от завоя. Малко след това обаче последва нова атака на Ръсел на шикана, която този път беше успешна и британецът вече върви пети. 

В 13-ия тур Льоклер намали изоставането си на по-малко от две секунди от Перес, докато Ферстапен има аванс от 5,5 секунди пред своя мексикански съотборник.

В рамките на две обиколки (19-а и 20-а) в бокса за смяна на гуми влязоха Перес (средно твърди), Ръсел (средно твърди), Хамилтън, Ферстапен  и Льоклер, които също сложиха средно твърди сликове.

Монегаскът се завърна на пистата пред Перес, който обаче веднага го атакува и не му остави време да загрее новите си гуми, след което си върна втората позиция. Ферстапен е начело със 7,2 секунди пред Перес, Льоклер е трети, на 9 секунди зад световния шампион.

В 26-ия тур Естебан Окон беше наказан с 5 секунди за опасно връщане на алеята пред боксовете от екипа на Алпин.

Осем обиколки след това Хамилтън опита две поредни атаки рещу Гасли за 13-ото място, като на спирането за „Вилньов“ беше най-близо, но остана от външната страна. Към 36-ата обиколка Окон вървеше 11-и, но е наказан с 5 секунди, което означава, че Албън, Гасли и Хамилтън могат да се пред него на финала, дори и да не успеят да го изпреварят.

Към 38-ия тур Ферстапен водеше с 12,7 секунди пред Перес, а Льоклер бе на 2,2 секунди зад Перес. В 41-ата обиколка световният шампион затвори с една обиколка Хамилтън, който се дръпна встрани на стартфиналната права.

В 42-ата обиколка Ферстапен направи нова най-бърза обиколка и води убедително с 12,2 секунди пред Перес. Льоклер пък бе на 2,9 секунди зад Перес.

Три тура след това отново Хамилтън опита две атаки срещу Гасли, но отново неуспешни.

Постепенно Льоклер успя да си върне третото място в колоната и да изпревари Ландо Норис, а от щаба на Ферари първи решиха да заложат на меки гуми, с които да се атакуват два болида на Ред Бул. Самият Льоклер обаче изрази съмнение около избора на екипа му и тези му колебания се оказаха оправдани. В 54-тата обиколка монегасецът допусна много груба грешка, която го извади от битката за места на подиума. Льоклер се завъртя на един от завоите и напусна пистата. В този момент той "дишаше във врата" на намиращия се на втора позиция Серхио Перес, а инцидентът го принуди да влезе за втори път в бокса в рамките на няколко тура и това го свали до девета позиция.

До края на състезанието Льоклер успя да се изкачи до шестото място, но това е малка утеха за него предвид факта, че Ферстапен събра пълен актив от точки през уикенда, печелейки състезанието, спринтовото състезание и давайки най-бърза обиколка.


FINISH | ГРАН ПРИ НА ЕМИЛИЯ-РОМАНЯ

1. Макс Фестрапен (Ред Бул), 2. Серхио Перес (Ред Бул), 3. Ландо Норис (МакЛарън)

Световният шампион Макс Ферстапен с Ред Бул спечели спринтова надпревара в събота и стартира от първа позиция днес. Нидерландецът, който потегли първи, след като победи в квалификацията в петък, записа време от 30:39.567 минути и взе 8 точки. Ферстапен стигна до победата изключително драматично, изпреварвайки Льоклер в предпоследната обиколка.

Втори се класира лидерът в шампионата Шарл Льоклер с Ферари на 2.975 секунди, а трети бе съотборникът на Ферстапен - Серхио Перес с пасив от 4.721 секунди.

Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел стартираха съответно 14-и и 11-и. Китайският пилот Гуанюй Чжоу с Алфа Ромео не успя да завърши спринта, след като се сблъска с Пиер Гасли от Алфа Таури и разби болида си.

Според резултатите от състезанието първите осем пилоти спечелиха точки. Стартовата решетка се формира въз основа на резултатите от спринта, а не на квалификацията, която се проведе преди ден.

„Имола“ се завърна в календара на Формула 1 през 2020-а след 14-годишно отсъствие, но това е първи път от три издания, в които феновете са допуснати след пандемията на коронавирус. За уикенда са продадени над 120 хиляди билета.

Стартовата решетка:

1. Макс Ферстапен (Нидерландия, Ред Бул) 

2. Шарл Льоклер (Монако, Ферари)

3. Серхио Перес (Мексико, Ред Бул)

4. Карлос Сайнс (Испания, Ферари)

5. Ландо Норис (Великобритания, МакЛарън)

6. Даниел Рикардо (Австралия, МакЛарън)

7. Валтери Ботас (Финландия, Алфа Ромео)

8. Кевин Магнусен (Дания, Хаас)

9. Фернандо Алонсо (Испания, Алпин)

10. Мик Шумахер (Германия, Хаас)

11. Джордж Ръссел (Великобритания, Мерцедес)

12. Юки Цунода (Япония, АлфаТаури)

13. Себастан Фетел (Германия, Астън Мартин)

14. Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес)

15. Ланс Строл (Канада, Астън Мартин)

16. Естебан Окон (Франция, Алпин)

17. Пиер Гасли (Франция, АлфаТаури)

18. Александър Албон (Тайланд, Уилямс)

19. Николас Латифи (Канада, Уилямс)

20. Гуанюй Чжоу (Китай, Алфа Ромео)