В напрегнатите състезания винаги питстоповете са решаващи - при правилно избрани момент за влизане може да се преодолее съперник, но дори при най-малката грешка може не само да загубиш надпреварата, но дори и да останеш без точки. През годините сме виждали много примери и за едното и за другото, през този сезон отново е така.

Впечатляваща е работата на всички механици, но най-вече на тези в Уилямс – 10 от 12-те най-бързи питстопа са именно техни, единствено в Унгария и Великобритания колегите им от Мерцедес бяха по-бързи. Въпреки това никой не е застрахован от проблеми и по ирония на съдбата в последното състезание най-бързият и най-бавният питстоп бяха тези на Фелипе Маса, а той пък бе единият от двамата отпаднали на Хокенхайм.

Ферари нямаха кой знае какви проблеми при спиранията, по-скоро през повечето време не успяваха да уцелват точния момент и така пропуснаха точки и може би победи или поне в Австралия. Но това е по-скоро въпрос на стратегия.

Най-странният и вероятно най-глупав момент беше този в бокса на Ред Бул в Монако. Рикиардо определено можеше да спечели, но странно неразбирателство в отбора го лиши от успеха. Това беше и момента в който австралиецът не се усмихваше вече. Още повече, че в предишната Гран При отново поради решение за преминаване на стратегията с три стопа и странно спукала се гума Дани остана четвърти, а победата грабна Макс Ферстапен в дебюта си за Големите Бикове. Това може би беше единствената голяма грешка в боксовете на Ред Бул, но пък за сметка на това може би най-сериозият гаф в първата половина на сезона.

Механиците на Форс Индия също успяха да сгафят и да оставят Перес без точка в Унгария, както и да предизвикат жални и нервни коментари по радиото от мексиканеца.

В Мерцедес също имаха затруднения, като това на Люис в Австрия. Всъщност това бе и момента, в който Нико поведе, а при следавщото спиране двамата получиха различен тип гуми. Това пък предизвика полемика между Люис и бокса, но в последната обиколка стана ясно че гумите на Хамилтън са по-добрият избор и той си върна позицията.

И накрая просто за протокола - Нико Розберг, петсекундно наказание и проблемен хронометър... Да, три секунди не са кой знае колко, но понякога разликата на финала е била и по-малка...