Доскорошният бос на групата Фиат-Крайслер и Ферари Серджо Маркионе почина внезапно на 66-годишна възраст. Той бе една от култовите фигури в света и Италия през последните 15 години.

Маркионе пое групата Фиат през 2004-та и само за две години я превърна от губеща в печеливша. Успя да я изведе до седмия най-голям производител на автомобили в света в момента. Той бе в основата на сливането Фиат-Крайслер и също за отрицателно време превърна американската марката в печеливша. 

На 5 юли тази година обаче се наложи да бъде опериран в швейцарска болница заради хронични болки в областта на раменете. Маркионе е имал особени усложнения в здравословното състояние, които са били провокирани от по-ранни проблеми. За такива са знаели изключително тесен кръг от хора.

Маркионе имаше трудната задача да встъпи в длъжност във Ферари, след като приключи ерата на Лука Кордеро ди Монтеземоло. Маркионе трябваше да подмлади отбора и да начертае план, по който Скудерията отново да се завърне до титла. Точно на петата година от неговото управление обаче, когато Фетел и Райконен изглеждат като най-близо до реалистична битка за титлата, италианецът почина.

За негов наследник бе избран Джон Филип Джейкъб Елкан - внук на Джани Аниели, “Адвоката” - една от култовите фигури в историята на Италия и дългогодишен председател на Фиат. По тази линия Елкан е праправнук на основателя на компанията през 1899 г. Джовани Аниели. Кланът Аниели е определян от британците като италианския прообраз на фамилия Кенеди. За самите италианци пък Аниели са като модерна версия на монархията и неслучайно са сравнявани в италиано-езичния свят с династията на Савой и тяхното огромно влияние в културата, традициите и ежедневието на Апенините.

Джон Елкан завършва основното си образование в Англия и Бразилия, след това изкарва гимназия във Франция и завършва алма матер Политекнико ди Торино. Владее перфектно четири езика. През 2010-та той наследи Ди Монтеземоло на позицията председател на групата Фиат. Елкън е и настоящият собственик на Ювентус, които привлекоха Кристиано Роналдо преди няколко седмици и които преминаха през невероятен период на трансформация в почти всяко едно отношение.

Серджо Маркионе и Джон Елкан

източник: Gulliver/GettyImages

Фабрика италиана ди аутомобили Торино е един от символите на Италия - първата фабрика отваря врати през 1900-а година с група от 35 специалисти, които през първата година произвеждат 24 автомобили. През Първата световна война Аниели спомага на Щатите при преноса на хуманитарна помощ за Стария континент. Веднага в този момент инвестира отвъд Океана и печели страшно много като индустриалец и капиталист. Негов свекър е Алън Елкан, който е от еврейски произход. Майка му е един от ранните инвеститори в кампанията на Бенито Мусолини, а баща му е част от борда на директорите на Диор. 

В разширения кръг от правомощия в новата структура на Фиат-Крайслер попада и Люи Кери Камилери, който е член на борда на директорите във Филип Морис, роден в Александрия, Египет. Той е новият изпълнителен директор на Ферари. Ситуацията става още по-интересна, след като имаме предвид обстоятелството, че сегашният тим бос на Скудерията във Формула 1 Маурицио Аривабене е член на борда на директорите в Ювентус от 2012-та насам и e бивш кадър на компанията на Камилери.

Аривабене е невероятно име в бизнеса на Стария континент - през 1997-ма става служител на Филип Морис, където се изкачва до позицията на вицепрезидент на глобалния ПР и комуникации 10 г. по-късно. Той е една от ключовите фигури, които стават архитекти на изключително успешното партньорство на фирмата с Ферари през бранда ѝ Марлборо. Той пое тима на Ферари на 23 ноември 2014-та, след като замени Марко Матиачи. Аривабене бе назначен с благословията на Серджо Маркионе, който непрекъснато се бореше да подмлади тима от ерата на Лука ди Монтеземоло насам.

Огромна история, кланът Аниели, Ферари, Ювентус и Филип Морис са ключовите думи в преструктурирания екип от безумно богати хора с невероятен опит и изключителен бизнес нюх. Бъдещето за Фиат-Крайслер и Ферари ще бъде интересно.