Карлос Сайнц с Ферари спечели състезанието за Гран При на Сингапур във Формула 1. Испанецът водеше през цялото време на "Марина Бей" и не изпусна до края първото място. Така бе сложен край на историческата серия от 10 поредни победи на Макс Верстапен. Ландо Норис (Макларън) и Люис Хамилтън (Мерцедес) заслужиха място на почетната стълбичка, след като завършиха съответно втори и трети. Хамилтън се качи на подиума в Сингапур за седми път в своята кариера, след като съотборникът му в Мерцедес - Джордж Ръсел, който се движеше трети, се удари в стената по време на последната обиколка. 

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Шарл Леклер и Макс Верстапен завършиха непосредствено след първите трима. Точки от Гран При на Сингапур взеха още Пиер Гасли, Оскар Пиастри, Серхио Перес, Лиам Лоусън и Кевин Магнусен. На крачка от топ 10 остана Алекс Албон, който финишира на 1.3 зад Магнусен в битката за последната точка.

СТАРТ 
 

Сайнц задържа първото си място пред съотборника си Леклер, който единствен от пилотите в челото стартира с меките гуми. Зад тях се нареди Люис Хамилтън пред Джордж Ръсел.

1/62 - В края на първия тур Сайнц водеше с 1.2 секунди пред Леклер, който пък бе с 0.5 пред Хамилтън. Цунода пък спря на изхода от 14-ия завой. 

2/62 - Хамилтън пропусна Ръсел в борбата за третото място, тъй като го беше изпреварил извън пистата на старта. Макс Верстапен мина пред Хюлкенберг в спора за деватата позиция, след като още на старта  изпревари Лоусън.

4/62 - Норис бе пропуснат от Хамилтън в спирането за завой №16, след като пилотът на Макларън поиска разследване на маневрата на сънародника си от старта, която му е позволила да го изпревари. 

6/62 - Верстапен пробва атака от външната страна на Магнусен в спирането за седмия завой, но датчанинът се защити перфектно и запази осмото си място. В 14-та крива обаче той не успя да стори това и световният шампион го изпревари от вътрешната страна. Към момента води Сайнц, следван от Леклер, Ръсел, Норис и Хамилтън.

9/62 - В челото пилотите на Ферари са разделени от само 0.9 секунди, а на 2.2 зад тях се движи Ръсел. В този момент Леклер получи информация, че трябва да се отдалечи на 3.0 зад Сайнц, за да запази по-добре гумите си. 

14/62 - Ръсел все по-трудно отбива атаките на Ландро Норис за третото място.

15/62 - Разликата между Сайнц и Леклер достигна 1.9 секунди, въпреки че Леклер записа най-бързата обиколка до момента.

16/62 - Отговорът на Сайнц не закъсня, подобрявайки най-доброто време за обиколка с 0.3 секунди. 

17/62 - Дистанцията между двамата водачи достигна 2.7, а от Ферари съобщиха на монегаска, че в следващите пет обиколки тя трябва да достигне до 5.0. 

19/62 - Сарджънт се удари в стената на изхода от завой №8, но продължи в състезанието, макар и със счупено предно крило.

20/62 - Заради отломките от болида на Сарджънт рейс контролът избра да неутрализира състезанието с кола на сигурността. 

Всички пилоти в челото, с изключение на Макс Верстапен и Серхио Перес, спряха в бокса за смяна на гумите. Сайнц го направи за 2,5 секунди, докато на Леклер му отне двойно повече. Алонсо пък прекоси бялата линия на входа на пит лейна и със сигурност ще получи наказание от 5 секунди. 

22/62 - Сайнц задържа първото си място пред Верстапен, чиито гуми бяха с 20 обиколки по-стари. 

23/62 - Ръсел изпревари Верстапен от третия си опит.

24/62 - Хамилтън задмина Перес, а Норис изпревари и Верстапен в битката за третото място.

25/62 - Разликата между Сайнц и Ръсел в челото е само 0.6 секунди, а на 3.2 зад тях се движи Норис. 

27/62 - Хамилтън се възползва от старите гуми на Верстапен и се изкачи на четвъртата позиция в спирането за завой №7. 

28/62 - Леклер се върна в топ 5, след като изпревари Верстапен на правата преди завой №7.

30/62 - Разликата между Сайнц и Ръсел в челото е около секунда. Ландо Норис пък е на около секунда зад Ръсел. Хамилтън, Леклер и Верстапен допълват топ 6.

36/62 - Магнусен загуби скорост и за три завоя загуби общо шест позиции, смъквайки се до 16-ото място. 

37/62 - Страхотна битка около седмото място. Перес обаче удържа атаките, а зад него са Естебан Окон, Алонсо и Пиер Гасли.

39/62 - Все пак Перес бе изпреварен от Окон, а след това и Алонсо и Гасли задминаха Перес.

40/62 - Верстапен влезе в бокса за задължителната си смяна на гуми. Световният шампион също премина към средно твърдите смеси и се върна на пистата на 15-то място, на 6.4 зад Магнусен. 

43/62 - Окон напусна състезанието от шестото място заради повреда в задвижващата система на своя Алпин. Французинът спря на пистата в началото на обиколката. Заради спрелия болид на Окон рейс контролът неутрализира надпреварата с виртуалната кола на сигурността. 

44/62 - Ръсел и Хамилтън спряха в бокса при виртуалната кола на сигурността. И двамата преминаха към средно твърдите гуми и се върнаха на трасето на четвърта и пета позиция. 

47/62 - Разликата между Сайнц и Ръсел в челото е 14.7 секунди, а британецът бе с около 1.5-2 секунди на обиколка по-бърз. Верстапен се върна в зоната на точките, изпреварвайки Джоу на завой №13. 

48/62 - Верстапен с второ поредно изпреварване на завой №13 - този път задмина Хюлкенберг и вече е 9-ти.

50/62 - Верстапен се изкачи на 8-ото място, изпреварвайки Лиъм Лоусън.

53/62 - Ръсел изпревари Леклер на изхода от завой №14.

54/62 - И вторият пилот на Мерцедес - Хамилтън, изпревари Леклер, този път маневрата дойде в спирането за седмия завой. Верстапен пък вече е седми, след като задмина Пиастри.

56/62 - Разликата между Сайнц и Ръсел е само 3.6 секунди, а между тях е и Норис - на 1.1 зад лидера. 

57/62 - Верстапен изпревари Гасли в спора за шестото място.

59/62 - Ръсел опита да изпревари Норис на два пъти, но пилотът на Макларън парира атаките.

62/62 - Ръсел се удари в стената на влизането в завой №10 и напусна състезанието половин обиколка преди финала. 

КРАЙ

Карлос Сайнц финишира първи, втори е Ландо Норис, а на подиума се качи Люис Хамилтън, след като Джордж Ръсел се удари в стената и не завърши състезанието.