Карлос Сайнц изкара първия си ден зад волана на болид на Ферари за Формула 1. Испанецът кара автомобила на Скудерията от 2018 г. SF71H, с който направи 118 обиколки. 26-годишният пилот за първи път работи с новите си инженери на писта. Досега те имаха няколко срещи през последните седмици, през които испанският състезател се запознаваше с хората и процедурите в екипа.

На пистата Фиорано, където се провежда организираният от Ферари петдневен тест, се бяха събрали дори зрители. Следобед се появи и плакат с надпис „Vamos Carlos“. Специален гост в бокса бе бащата на пилота – двукратният световен рали шампион Карлос Сайнц старши. Изпитанията бяха наблюдавани още от Шарл Льоклер и шефът на академията на Ферари Марко Матаса. Сайнц и Матаса се познават от Торо Росо, където работиха заедно от 2015 до 2017 г. Пилотът ще продължи работата си и утре до обяд. На пистата бе и президентът на компанията Джон Елкан.

„Никога няма да забравя този ден“, заяви Сайнц.

„Тази сутрин алармата се включи на зазоряване, защото имахме няколко много ранни срещи преди още да излезем на пистата. Един от най-специалните моменти за деня бе пристигането ми на трасето, когато видях Ферари-то с моя номер 55! Нямах търпение да седна зад волана и първата опознавателна обиколка бе вълнуваща. След това се захванахме за работа и съм много доволен от развоя на деня. Успяхме да изпълним сериозна програма. Запознах се с всичко: инженерите и механиците, волана, процедурите, които очевидно са различни в сравнение с колата, която карах миналия сезон", добави още той.

„Беше чудесно, че баща ми присъстваше на този важен за кариерата ми момент. И бих искал да благодаря на Матия Биното, Лоран Мекис и всички във Ферари за топлото посрещане и толкова положителния първи ден на писта. Много съм щастлив, не можех да си пожелая по-добър старт", каза испанецът.