През последните дни най-обсъжданата тема във Формула 1 е възможността Ред Бул да се раздели със Серхио Перес. Мексиканецът подписа нов договор с "биковете" преди около два месеца, но сега мястото му изобщо не е сигурно.

Чеко разочарова с представянето си в последните състезания, а кошмара за него продължи и в Гран При на Великобритания. Вчера той затъна в чакъла по време на квалификацията и остана 19-и. Впоследствие от отбора решиха, че ще сменят различни компоненти по колата му и в крайна сметка Перес ще тръгне от бокса по-късно днес.

Веднага медиите започнаха да спекулират кой може да смени Серхио Перес, като един от сензационните варианти е завръщане на Даниел Рикардо в Ред Бул. Към момента той вкара във втория отбор на компанията - РБ Виза. Австралиецът обаче има сериозна конкуренция, като младокът Лиам Лоусън също чака за нов шанс във Формула 1. 

Вариантите са много, като сагата около Серхио Перес обърка плановете на мнозина. Интересното е, че Карлос Сайнц, който от началото на сезона знае, че няма да продължи с Ферари, където Люис Хамилтън ще кара, все още не е обявил в кой отбор ще продължи кариерата си. Малко по малко възможностите пред испанеца се изпаряваха, но сега може би той се оглежда за шанс да се качи в болида на Ред Бул, ако се стигне до раздяла там със Серхио Перес. Иначе вариантите пред Сайнц са Уилямс и Ауди.

Да не забравяме, че и Естебан Окон остава без отбор, след като неговата раздяла с Алпин беше потвърдена преди време. Младежът от Формула 2 Оливър Беарман взе едно от свободните места, подписвайки с Хаас. Друг млад талант в лицето на Андреа Кими Антонели се смяташе за сигурно попълнение на Мерцедес, където да си партнира с Джордж Ръсел от следващия сезон. От "сребърните стрели" обаче на няколко пъти изразиха желанието си да привлекат Макс Верстапен. Такъв трансфер изглежда доста малко вероятен, след като нидерландецът заяви, че има договор до 2028-а година и е щастлив в отбора на Ред Бул.

"Пазарът в момента е доста динамичeн - интересно е", така коментира цялата ситуация шефът на Мерцедес Тото Волф, който също не бърза с привличането на 17-годишния Антонели. Очевидно мнозина от пилотите очакват развитието на сагата около Серхио Перес, която до голяма степен ще реши и съдбата на Карлос Сайнц, който все още не бърза с важното си решение за бъдещето, както на няколко пъти сам увери медиите.

А какво предстои за самия Чеко? 34-годишният мексикански пилот има няколко варианта, ако се стигне все пак до раздяла с Ред Бул, която по никакъв начин не е потвърдена към момента. Разбира се, единият от тях е "понижаване" в РБ Виза, откъдето пък някой да премине на неговото място - Лоусън или Рикардо, които вече споменахме. Твърди се, че Юки Цунода все още не е впечатлил достатъчно ръководството на "биковете", за да получи шанс за Ред Бул, което е леко странно. Все пак дребничкият японец до момента има повече точки от Рикардо и е с 3 места пред него при подреждането на пилотите. 

Неизвестните за сезон 2025, а и до края на настоящия, са изключително много. Има всички предпоставки обаче да видим интересни рокади, които да направят следващата година още по-интересна.