17-ият кръг във Формула 1 на пистата "Сузука" в Япония предстои през уикенда 11-13 октомври.

"След това, което стана в Сочи, Ферари ще бъдат в центъра на вниманието, централна тема са отношенията между Льоклер и Фетел, както и между Биното и двамата му пилоти. Това със сигурност ще бъде една от основните теми. Времето също може да бъде основен фактор, може да е добро време, но може и на е лошо, тъй като се очаква тайфун да премине през страната, очаква ни доста напрегнат уикенд", започна изказването си инж. Иван Тенчев в предаването "Формула 1 Токшоу".

"Японците направиха доста интересни трасета, пилотите обичат да карат на "Сузука", на "Фуджи" също нямаше оплаквания. Хонда присъстват от 60-те години във Формула 1, Макларън-хонда комбинацията, имат и доста талантливи пилоти, които не са постигали кой знае колко неща, но винаги са били запомнящи се", каза Мико Телалов.

"Част от публиката обожава пилотити, атмосферата и посрещането в Япония е доста по-различно спрямо другите страни, които посрещат кервана. Ентусиазмът съпътства японското състезание, най-големите успехи на Хонда дойдоха с Уилямс. Сузука е една от старите писти във Формула 1 от 1962 година, а Фуджи беше проект на Тойота, докато Сузука е строена от Хонда. Фуджи е по-близо до Токио, японците са много дисциплинирани хора, отдадени на Формула 1, емоционални са. Едно интервю с Кобаяши си спомням, но той обясни много подборно много неща, подготовката им като пилоти е доста по-различно от европейската. Английският език също е проблем", каза още инж. Тенчев.