Нидерландският пилот Макс Верстапен (Ред Бул) стана победител в 19-ия кръг от шампионата във Формула 1 - Гран при на САЩ. На второ място в Остин финишира Люис Хамилтън с Мерцедес, но впоследствие седемкратният шампион бе дисквалифициран заради техническа неизправност на болида, която потенциално му дава предимство в аеродинамиката. Същата съдба имаше и пилотът на Ферари Шарл Льоклер, който завърши шести.

Все пак отборите на Мерцедес и Ферари бяха изслушани от стюардите преди те да вземат решенията си. И двата тима са приели измерванията на планките за правилни и са отчели, че неравната писта плюс наличието на спринт не са им позволи да настроят правилно колите си в единствената тренировка в петък.

В цялата история на Формула 1 това е едва вторият (и третият) случай, в който има дисквалификация за прекомерно износване на контролната планка, която бе въведена след трагичните събития от Гран При на Сан Марино през 1994 година, за да се контролира височината на колите. По-късно същата година Михаел Шумахер губи победата си в Гран При на Белгия заради твърде голямото износване на планката, въпреки опитите на Бенетон на убедят стюардите, че тя е била износена заради твърде агресивно минаване върху един от бордюрите от страна на германския пилот.

По този начин второто място в крайна сметка бе за Ландо Норис (Макларън), а топ 3 допълни Карлос Сайнц с Ферари. Останалите позиции в зоната на точките станаха притежание на Серхио Перес, Джордж Ръсел, Пиер Гасли, Ланс Строл, Юки Цунода, Алекс Албон и Логан Сарджънт. За американския пилот на Уилямс това е първа точка в кариерата, като тя идва в неговото второ домашно състезание за годината.

Gulliver/GettyImages
13 снимки

За Верстапен победата беше 50-та в кариерата му. Повече победи има само французина Ален Прост (51), германците Себастиан Фетел (53) и Михаел Шумахер (91) и британеца Люис Хамилтън (103). Победата през настоящия сезон за Верстапен стана 15-та. По този начин той повтори рекорда си от миналия сезон. Предишните рекорди принадлежаха на Шумахер и Фетел (по 13).

Следващият кръг от шампионата във Формула 1 ще се проведе в Мексико на 27-29 октомври.

Верстапен вече си осигури предсрочно трета поредна световна титла, като битката при конструкторите също завърши с успех за неговия отбор Ред Бул. До края на сезона остават четири старта - в Мексико Сити, Сао Пауло, Лас Вегас и Абу Даби.