Люис Хамилтън спечели Гран при на Емилия Романя и записа 93-а победа в своята кариера. Втори след британеца остана съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас, а изненадващо на почетната стълбичка се качи и Даниел Рикардо с Рено. По този начин Мерцедес спечели титлата при конструкторите още в 13-тия кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2020 година. Макс Верстапен имаше лош късмет и в 51-ата обиколка отпадна от състезанието. Много силна надпревара направиха Даниел Квят, Шарл Льоклер и Серхио Перес, които завършиха съответно четвърти, пети и шести. Топ 10 бе допълнен от Карлос Сайнц, Ландо Норис, Кими Райконен и Антонио Джовинаци.

Gulliver/GettyImages
46 снимки

Валтери Ботас стартира по-чисто и потегли по-добре от Люис Хамилтън. Световният шампион имаше проблеми на старта и Макс Верстапен се залепи плътно зад него. Зад тримата битка се заформи между Даниел Рикардо, Пиер Гасли и Шарл Льоклер. Алекс Албън не потегли добре и позволи на пилота на Ферари да го изпревари. Още в първата обиколка инцидентът се случи с Ланс Строл и той трябваше да влезе в бокса на Рейсинг Пойнт, за да се замени предната част на болида му.

Състезанието започна отлично за Макс Верстапен, който направи и най-бързата обиколка на Имола. Нидерландецът изпревари още в първата обиколка Люис Хамилтън и подгони лидера Валтери Ботас.

Тримата в челото записаха най-дбори времена в следващите три обиколки, като финландецът увеличи преднината си пред Верстапен. Пистата в Емилия Романя не позволяваше на много изпреварвания, но в шестата обиколка Карлос Сайнц задмина съотборника си в Макларън Ландо Норис.

В деветата обиколка Пиер Гасли научи лошата новина, че трябва да се прибере в бокса на Алфа Таури заради проблеми с болида и състезанието за него приключи. В същото време тримата в челото, които караха с гуми медиум се откъснаха от останалите пилоти. Валтери Ботас умело държеше лидерската позиция и водеше със секунда и шест десети пред Макс Верстапен.

Финландецът направи рекордна обиколка и продължи да води и след 12 тура. В по-задните позиции се заформи битка между Даниел Рикардо и Шарл Льоклер. Пилотът на Ферари бе с по-меките гуми и притисна австралиеца. В същото време Алекс Албон с Ред Бул бе подложен на масираната атака от Даниел Квят с Алфа Таури.

В 18-ата обиколка двамата продължиха с битката и се стигна до опит за изпреварване от руснака, при което се стигна до сблъсък между двамата, но до по-сериозен инцидент не се стигна. Обиколка по-късно Макс Верстапен влезе в бокса на Ред Бул. Според стратегията на тим това трябва да е и единственото спиране на нидерландеца в състезанието. Веднага след това и Валтери Ботас бе готов за своето спиране.

Люис Хамилтън поведе колоната и отказа да влезе в бокса. Британецът иамше аванс от 1.115 пред съотборника си от Мерцедес. Световният шампион направи две поредни най-бързи обиколки. В същото време от бокса на Мерцедес съобщиха на Валтери Ботас, че има проблем в болида и финландецът трябваше да бъде много внимателен, за да не допусне изпреварване от Макс Верстапен.

В 24-ата обиколка Серхио Перес се настани на четвъртата позиция, а Себастиан Фетел излезе пети, малко пред Кими Райконен.

Три обиколки след това се заформи битка в средата на колоната между Даниел Рикардо, Шарл Льоклер и Кевин Магнусен. Тримата имаха предимство пред Кими Райконен, Никола Латифи и Себастиан Фетел, които все още не бяха спирали в бокса. Австралийският пилот на Ред Бул направи изпреварване срещу пилота на Хаас и спечели отлична позиция за по-челните места. В 29-ата минута Естебан Окон с Рено отпадна от състезанието заради пробелм със съединителя.

Отпадането на французина наложи влизането на виртуален сейфти кар, което бе отлична новина за Люис Хамилтън, който влезе в бокса и излезе с комфортен аванс пред Макс Верстапен и Влатери Ботас.

В 37-ата обиколка Макс Верстапен притисна сериозно Валтери Ботас, но пилотът на Мерцедес успя да удържи натиска на нидерландеца и не позволи да бъде изпреварен, задържайки втората позиция.

Проблемите за Себастиан Фетел нямаха край, след като при смяната на гумите механиците на Ферари се забавиха и костваха ценни секунди на германеца, който при влизането бе на петата позиция. След излизането от бокса той излезе 14-и. 

В 43-ата обиколка Макс Верстапен предприе атака и успя да изпревари Валтери Ботас. Последва контраатака на финландеца на "Жак Вилньов", но нидерландецът успя да задържи ивоюваната си позиция.

Във второ поредно състезание Серхио Перес направи великолепно състезание и след 50 обиколки пилотът на Рейсинг Пойн има възможност да се бори за четвъртата позиция. В този тур Кевин Магнусен с Хаас отпадна от надпреварата. Люис Хамилтън направи поредната най-бърза обиколка и продължи да държи първата позиция.

В 51-ата обиколка се случи най-лошото за Ред Бул, след като Макс Верстапен спука задна дясна гума и отпадна от надпреварата. Причината за това бе проблем в болида на нидерландеца. След инцидента излезе кола за сигурност.

Валтери Ботас реагира мигновено и влезе в бокса. Същото стори и Серхио Перес. След подновяването на състезанието Люис Хамилтън бе само на секунда пред съотборника си в Мерцедес.

Две обиколки след инцидента с Макс Верстапен, пилотът на Уилямс Джордж Ръсел също отпадна от състезанието. Това наложи отново влизането на сейфти кар. В това време се случи и инцидент в бокса на Рейсинг Пойнт, след като Ланс Строл блъсна с болида си един от механиците. Поредното спиране бе добре дошло за Даниел Рикардо, който се намираше на третата позиция и по този начин избягваше финалния натиск на Шарл Льоклер и Серхио Перес.

В 58-ата обиколка състезанието бе рестартирано и се заформи здрава битка за четвъртото място. Серхио Перес подходи агресивно и изпревари Алекс АЛбън. Пилотът на Ред Бул след това допусна грешка и се завъртя. В този епизод Даниел Квят успя да се изкачи до четвъртата позиция след изпреварване на Шарл Льоклер.

Люис Хамилтън успя да направи най-бързата обиколка в 60-ия тур и продължи да води колоната. До края на състезанието не се стигна до промяна в класирането и британецът извоюва поредната си победа.