Люис Хамилтън влезе в историята с 92-ата си победа в кариерата, след като спечели 12-ия кръг от шампионата във Формула 1. На пистата Портимао той завъртя 66 обиколки и финишира първи, а втори остана съотборника му в Мерцедес Валтери Ботас. Трети остана Макс Ферстапен с Ред Бул, а четвърти остана Шарл Льоклер с Ферари. Пети остана Пиер Гасли, а шести Карлос Сайнс, седми остана Серхио Перес.
 

Gulliver/Getty Images
26 снимки

Още в първата обиколка Валтери Ботас съумя да се възползва от първите капки дъжд на пистата и излезе на първата позиция, но във втората Сайнс изпревари пилота на Мерцедес и излезе начело. Люис Хамилтън намали темпото и вървеше трети в подреждането В тази първа обиколка Ферстапен удари Серхио Перес, но той съумя да продължи борбата въпреки че излетя от пистата. Кими Райконен се изкачи с 10 места и зае 6-ото място в 5-ата обиколка от общо 66 на трасето.

Дъждът спря и Ботас си върна първата позиция в 6-ата обиколка. В 7-ата обиколка Хамилтън и Ферстапен съумяха да изпреварят Сайнс, а Себастиан Фетел с Ферари зае 15-ото място, след като изпревари Грожан. Фетел продължи да напредва и през 13-о стигна до 10-ото място, а Льоклер вървеше 4-ти.

В 20-ата обиколка Хамилтън изпревари съотборника си и поведе колоната. Трети вървеше Ферстапен, а четвърти Льоклер. Перес напредна в подреждането и се изкачи на 12-ото място, след като при сблъсъка с Ферстапен в първата обиколка беше последен.

След преполовяването на състезанието Хамилтън уверено водеше пред съотборника си Валтери Ботас, а Ферстапен беше трети. Льоклер, Перес и Окон затваряха шестицата. Ланс Строл получи наказание от 10 секунди заради регулярно излизане извън пределите на трасето.

В 38-ата обиколка Ботас получи предупреждение от бокса, че може да бъде наказан, ако излезе от трасето на 4-ти завой, а той от своя страна се оплака от силни вибрации в болида. Разликата между Ботас и Ферстапен беше 40 секунди, но финландецът не беше влизал в бокса.

Хамилтън и Ботас смениха гумите и след връщането си на пистата отново си заеха първа и втора позиция, но Ферстапен съкрати изоставането си от Ботас на 9 секунди. Люис Хамилтън с Мерцедес даде най-добро време от 1:20.467 минути в 46-ата обиколка.

В 55-ата обиколка Себастиан Фетел зае 10-ото място, след като съумя да изпревари Кими Райконен, а обиколка по-рано Ланс Спрол се прибра в боксовете. В последните две обиколки Серхио Перес беше изпреварен последователно от Гасли и Сайнс, които заеха пето и шесто място в класирането в състезанието.

Люис Хамилтън завърши първи в Португалия и спечели рекордна победа, като изпревари Михаел Шумахер.

Хамилтън, който получи схващане в края на състезанието и въпреки това направи най-добра обиколка, спечели с 25.592 секунди пред Ботас, а Ферстапен остана трети. В топ 5 попаднаха още Шарл Льоклер (Монако, Ферари) и Пиер Гасли (Франция, Алфа Таури), докато Фетел изпревари Кими Райконен (Финландия, Алфа Ромео) в завой номер 1 на 55-ата обиколка за последната точка.

Хамилтън води в класирането с актив от 256 точки, след като добави 25 за победата и 1 за най-добра обиколка, а Ботас е втори със 179. Ферстапен е трети със 162.

Това бе първото португалско Гран при от 1996 година насам.