Пилотът Роберт Кубица отдаде завръщането си във Формула 1 главно на подготовката, която е провел, а не на подобрение в своето състояние. По думите на поляка двигателните ограничения в дясната му ръка остават непроменени.

32-годишният състезател прекара 6 години извън света на „кралските гонки”, след като рали катастрофа през 2011-а нанесе сериозни поражения в дясната част на тялото му и по-специално по цялата ръка. Вчера с болида на Рено Кубица записа 4-и резултат в официалните тестове на пистата „Хунгароринг”, като въпреки състоянието си записа впечатляващите 142 обиколки общо за сутрешната и следобедната сесии.

„Нищо не се е променило. Аз съм все същият човек, който бях преди 10 месеца, преди четири месеца, преди седмица – ограниченията ми остават същите”, коментира той след събитието, на което бе посрещнат топло от феновете.

С тези две ръце Кубица извървя обратния път до Ф1

„От тази гледна точка нищо не се е променило. От гледна точка на физиката и подготовката обаче има коренна промяна, защото аз започнах да се готвя. Не си бях поставил идея фикс за завръщане, но знаех, че ако получа шанс, трябва да съм готов. Формула 1 е много изискващ спорт.”

„Сегашните коли те изстискват много повече от предходните. Това са най-бързите болиди от всички през последните 20 години. Те са дори по-тежки, а това е главната разлика.”

„Може би никой не говори за това, защото всички са свикнали, когато всяка година или през две години теглото малко по малко се променя. Колкото до мен, когато за последно пилотирах болид, минималното му тегло беше 620 килограма. Да караш по трасето със 100 килограма над това си е голяма разлика.”

„В ралито, когато сложиш 20-килограмова резервна гума в кола, която тежи 1300 килограма, се усеща. Представете си какво, когато добавиш 100 килограма към кола, която вече тежи 600 кг! Така че разликите са доста сериозни за мен, имаше много да уча. Вътрешността на кокпита обаче е доста по-добра, отколкото изглежда отвън, а това е най-важното”, допълни Кубица.