Управляващият спортните въпроси във Формула 1 Рос Браун предложи обширна актуализация на надеждите и плановете за сезон 2020 по време на предаването Sky F1 Vodcast. Той остава оптимист за провеждането на кампания с 19 състезания, но признава, че може да започнат без фенове по трибуните.

Една от основните теми в предаването бе кога и как Формула 1 планира да започнат сезона, след като първите девет надпревари от сезона бяха отменени заради пандемията причинена от коронавирус.

Въпреки че френското Гран при е насрочено за 28 юни, Браун обясни, че стартът през юли изглежда по-вероятен. Той все още е непреклонен, че сезонът може да се побере във всички състезания, освен трите, които бяха отменени.

„Ако трябваше да започнем в началото на юли, бихме могли да направим 19 състезания. Трудно е. Три състезания, почивни дни през уикенда, три състезания, почивни дни през уикенда – но разгледахме цялата логистика“, заяви той.

Браун отново потвърди, че съкратените уикенди могат да бъдат внедрени, също призна, че пътуването ще бъде един от „големите проблеми“ на спорта.

„Нашето мнение е, че вероятно европейският старт би бил благоприятен и това дори може да бъде затворено събитие. Бихме могли да имаме много състезания без публика, в които екипите влизат в чартъри, пренасочваме ги, гарантираме, че всички са тествани, изчистени, няма риск за всички и имаме състезания без зрители“, добави Браун.

„Това не е страхотно, но мисля, че все пак е по-добре, отколкото да няма състезания изобщо.“

Браун добави, че състезанията от Формула 1 ще помогнат за „поддържането на спорта жив“, като същевременно ще дадат на милиони фенове у дома „огромен тласък“, но също така беше непреклонен, че никой няма да бъде изложен на риск, като стартира сезона. Надпревара през януари също е опция.

„Осем състезания биха били минимумът. Можем да имаме толкова надпревари, ако стартираме през октомври. Но винаги има възможност да се състезаваме и през следващата година. Това се проучва и бихме могли да се вмъкнем през януари, за да завършим сезона, въпреки че има всякакви усложнения с това. Изборът тази година е между 8 и 19 състезания“, завърши Браун.