Партньорът на Макларън във Формула 1 – Хонда призна, че отборът е допуснал грешка, като е позволил на Фернандо Алонсо да участва в квалификацията преди Гран При на Белгия.

Още преди шампионатът да се пренесе на „Спа“, беше ясно, че испанецът ще отнесе наказание от 35 места заради сменени основни части по двигателя, надвишаващи минималния допустим брой промени. Единственият пилот с по-тежко наказание за подобно провинение бе световният шампион Люис Хамилтън (Мерцедес), който бе санкциониран с 55 позиции и за когото бе ясно, че ще потегли последен.

Вчера британецът завъртя само една обиколка в първата част от квалификацията, за да не хаби ресурсите си, докато Алонсо се напъна малко повече. Това обаче му струва скъпо, тъй като при опита да се прибере в бокса преди Q2, двигателят на двукратния световен шампион изгасна.

Хонда призна, че още в третата свободна тренировка техният двигател е показал повтарящи се проблеми с налягането на маслото. „Сутринта имахме проблем с налягането на маслото, затова прекратихме сесията. Проверихме данните и коригирахме нещата. Мислехме, че можем да го направим, затова рискувахме с пускането в квалификацията“, коментира шефът на Хонда за Ф1 Юсуке Хасегава. „Всъщност моята преценка се оказа погрешна и това не е добре. Сега се налага да сменим двигателя за състезанието.“

Проблемът с маслото излезе на дневен ред, след като Алонсо трябваше да се откаже от подобрения си двигател в петък заради теч на вода от турбината.