Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън предположи, че може да бъде отстранен от участие в неделното Гран При на Маями, ако Международната автомобилна федерация (ФИА) наложи забрана за носене на пиърсинг и бижута. Пилотът на "Мерцедес" заяви това пред медиите, след като директорът на състезанието Нилс Витих напомни на всички отбори и официални лица, че носенето на пиърсинг и други бижута е забранено по време на състезанието и всички ще бъдат проверявани.

Люис Хамилтън

източник: Gulliver/GettyImages

Хамилтън, най-успешният пилот в спорта, заяви, че не може да премахне част от пиърсинга си. Британецът се появи на пресконференция с три часовника, осем пръстена, четири колиета и две обеци. Забраната обаче важи само докато пилотите са на пистата. Те нямат право да носят бижута от 2005 година, но правилото никога не е било стриктно прилагано досега.
 
Преди Гран При на Маями в неделя ФИА въведе допълнения към формуляра за проверка, който отборите трябва да подпишат преди състезателния уикенд.
 
Отборите трябва да декларират, че техните пилоти не носят бижута, както и че тяхното състезателно бельо отговаря на стандартите за пожароустойчива безопасност на ФИА. Тези два аспекта вече се считат за част от техническия преглед на автомобилите.
 
Хамилтън смята стъпката за "ненужна".
 
"Това е почти стъпка назад, ако мислите за стъпките, които предприемаме като спорт, и за по-важните въпроси и каузи, върху които трябва да се съсредоточим", каза той.