Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън смята, че настоящата система за наказания в шампионата изисква твърде висока техническа грамотност от феновете. Според него широката публика няма как да знае правилника в такива подробности, а на всичкото отгоре при телевизионните предавания са допуснати и грешки при изписването на причините, довели до санкцията му от 55 места за Гран При на Белгия.

Британецът бе потърпевш заради смени на няколко от ключовите компоненти по двигателя, с които вече се превишава максималния допустим брой промени за сезона. „Какво мисля за правилото ли? Фактът, че имаме шест компонента по двигателя и разминавания (при изписването от телевизиите – б.р.), не е най-хубавото нещо“, каза пилотът.

„Гледах квалификацията и камерите отидоха при Фернандо Алонсо, а срещу името му стоеше 5, 5, 5, 5, 5, 5 (използвани компоненти – б.р.), но аз го попитах и той ми каза, че вече е с 6, ако не и повече промени. И за други хора изписванията не бяха верни, а хората, които гледат така или иначе не се интересуват. Наказанията са твърде, твърде сложни. Повечето хора не знаят какво е система за възстановяване на енергият и всъщност хич не ги е грижа!“

„Това не звучи добре, нали? Също както и двигателите. Все още гледам онлайн записи от стари състезания и там нещата са много различни. Това ми липсва. Надявам се един ден всичко да стане по-простичко“, заключи Хамилтън.