Люис Хамилтън нарече предстоящата присъда по обвинението срещу шефа на отбора на "Ред Бул" Кристиан Хорнер относно бъдещето му във Формула 1 "важен момент за спорта, за да се уверим, че се верни на ценностите си".

От ръководството на компанията "Ред Бул" обявиха на 5 февруари, че Хорнер е разследван по обвинение в "неуместно поведение" от негова колежка. Той отрича твърденията.

Очаква се Кристиан Хорнер да пристигне в Бахрейн за първото състезание за сезон 2024, както и решение дали той ще остане директор на тима на "Ред Бул".

"Винаги трябва да правим повече, за да направим спорта и средата, в която хората работят, такава, че да се чувстват сигурни. Всички обвинения трябва да се приемат много сериозно. Не знаем всичко, което се е случило, но случаят трябва да бъде решен, защото е надвиснал над спорта ни", заяви Хамилтън, който за първи път коментира казуса.

"Ще бъде интересно да видим как ще се справим с него и ефекта, който може или не може да има отражението върху развитието на спорта ти", добави седемкратният шампион във Формула 1.

Кристиан Хорнер е директор на отбора на "Ред Бул" от влизането му във Формула 1 преди 19 години.

"Той е много важен, иначе не би бил в тази позиция толкова дълго време", каза настоящият шампион от "Ред Бул" Макс Ферстапен.

"Ако шефът на тима изчезне за едно или две състезания по каквито и да е причини, няма да се случи много, тъй като всеки знае ролята си. Нещата започват да се променят, когато някой от лидерите вече не е тук, но ние не мислим така. Вярваме в процеса и трябва да видим какъв ще бъде резултатът. Освен това всички са концентрирани върху това, което се случва на пистата и сме в добро настроение да продължим отново", коментира Ферстапен.