Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън открои жестоката същност на пистата „Ред Бул Ринг”, която стана поле за множество пилотски грешки в днешните първи свободни тренировки преди Гран При на Австрия.

Някои от най-значителните инциденти се разиграха в следобедната сесия, когато партньорът на Хамилтън Валтери Ботас потроши колата си след излитане от 6-ия завой. Преди него пък Макс Ферстапен от Ред Бул също имаше среща с предпазната стена при 10-ия завой. За малко жертва на последния да стане и Себастиан Фетел, който успя да овладее пързалянето на Ферарито си на метри от мястото, където Ферстапен се удари.

„Не съм голям фен на писти като „Пол Рикар” (където се проведе Гран При на Франция преди седмица – б.р.), на която имаш тези големи зони за сигурност, защото като част от по-старите пилоти, допускаш по-малко грешки, но за младоците е по-лесно”, коментира 34-годишният Хамилтън.

„Помня времето, когато карах на „Спа” и имаше чакъл отстрани. Беше толкова страшно. Най-малката грешка можеше да доведе до значителни повреди по колата. Да се върнем към писта, която има чакъл отстрани – това определено те изнервя.”

„Влизаш в 4-ия завой и ако го направиш твърде дълбоко, тежко и бързо, отиваш на чакъла. Същото важи и за 7-и. Бордюрите на изходите на завоите също са доста сериозни. Това обаче е позитивно, наистина, защото не бива да можеш да излизаш встрани и да се връщаш лесно на пистата”, коментира Хамилтън.


Потопете се от начало до край в Гран При на Австрия, 9-и кръг от шампионата на Формула 1 за 2019 година, чрез преките предавания на DIEMA SPORT 2 и онлайн на PLAY DIEMA XTRA, които ще покрият свободните тренировки, съботната квалификация и самото състезание на 30 юни!