Люис Хамилтън записа една от най-неочакваните победи в своята кариера! Световният шампион стартира едва 14-и в състезанието за Гран При на Германия, но след 67 обиколки сензационно премина първи финалната линия. Нещо повече - Мерцедес записа двойна победа с второ място на Валтери Ботас.

100 снимки

Отборът на Ферари бе считан за абсолютен фаворит в надпреварата, но в крайна сметка "черните кончета" се задоволиха само с трето място на Кими Райконен. Стартиралият от първа позиция досегашен лидер в класирането Себастиан Фетел се бе устремил към победата, но силният дъжд над "Хокенхайкринг" се оказа фатален за четирикратния световен шампион, който отпадна в 52-ата обиколка след пилотска грешка.

Формула 1 Гран при на Германия

източник: Gulliver/GettyImages

Именно дъждът превърна Гран При на Германия в истинско шоу, след като до този момент състезанието се развиваше по плана на Ферари и не се виждаше как Мерцедес могат да се надяват на нещо повече от едно място на подиума.

Стратегията на Хамилтън и отличното каране на англичанина, гарнирани с изненадващото отпадане на Фетел обаче доведоха до сензационната двойна победа за Мерцедес. С нея Люис отново излиза на първо място в генералното класиране със 17 точки пред Фетел.

Люис Хамилтън

източник: Gulliver/GettyImages

Четвърти завърши Макс Верстапен, а другият голям губещ за деня бе съотборникът му Даниел Рикиардо, който отпадна в 28-ата обиколка. Останалите, които влязоха в топ 10 бяха Нико Хюлкенберг, Ромен Грожан, Серхио Перес, Себастиан Окон, Маркус Ериксон и Брендън Хартли.

Ето и как се разви състезанието в подробности:

Стартът на състезанието бе спокоен като първите четирима запазиха своите места. Верстапен за момент мина пред Райконен, който обаче на завоя си върна позицията. 

В първите три обиколки Фетел успя да изпълни главната си задача да натрупа над секунда пред Ботас. Хамилтън пък мигновено започна да печели места напред и в 5-ата обиколка вече бе 10-и.

Оше 5 обиколки и световният шампион вече бе седми като бе и най-напред сред пилотите с меки гуми. Междувременно, Фетел вече водеше с близо 4 секунди пред Ботас.

В 14-ата обиколка Хамилтън изпревари и Кевин Магнусен и зае пето място. В същото време пък Кими Райконен бе първият, който влезе в бокса за меки гуми, след което излезе точно пред британеца.

Другото голямо име, тръгнало от задни позиции, също се справяше добре. След 18 обиколки Даниел Рикиардо, започнал от последна редица, вече бе 12-и.

Няколко влизания в бокса направиха Рикардо седми, а Серхио Перес се оказа доста губещ от влизането си в бокса, тъй като от шести се смъкна на 15-о място.

В 27-ата обиколка Фетел също мина през механиците за смяна на гуми като излезе четвърти. Малко след него и Ботас направи същото, което остави Верстапен първи. Вторият Ред Бул на Рикиардо обаче спря и така австралиецът стана първият, отпаднал от състезанието.

Хамилтън така и не влизаше в бокса с надежда да завали, с което си осигури третото място зад двата болида на Ферари. Освен това британецът караше в тези обиколки с по-добро темпо от Райконен и Фетел.

В 39-ата обиколка Кими пък получи разпореждане да освободи пътя за по-бързия си съотборник, а пилотите научиха, че се очаква дъжд до броени минути.

Хамилтън най-сетне влезе в бокса в 43-ата като сложи ултра меки обиколки, залагайки, че няма да завали.

Е, две минути по-късно обаче заваля, което вкара всички отбори в огромни размисли за промяна на стратегията си.  Няколко пилоти сложиха гуми за мокър асфалт, но засилващият се дъжд направи повечето болиди неуправляеми. И така се стигна до големия шок в състезанието - убедителният лидер Фетел отпадна, след като не успя да вземе 13-ия завой и се заби в предпазните гуми.

Голяма грешка направиха и в бокса на Мерцедес. Излезлият на първо място Ботас веднага влезе в бокса, но гумите още не бяха подготвени и стопът се забави много.

На пистата се появи кола на сигурността, а Кими Райконен влезе в бокса, което направи лидер Хамилтън.

10 обиколки преди финала надпреварата бе рестартирана, а Ботас опита атака срещу своя съотборник. Хамилтън обаче действа блестящо и запази позицията си, а след това стана ясно, че е получил инструкции да не натиска британеца. В същото време пък Люис направи най-бърза обиколка.

С тези инструкции от бокса като цяло приключи и интригата, тъй като Райконен не можеше да притесни двата Мерцедеса. Притесненията бяха за нов дъжд в края, но това не се случи и в крайна сметка Хамилтън и Ботас стигнаха до сензационната двойна победа за своя отбор.

 С двойната победа Мерцедес оглави и класирането при конструкторите с 310 точки, с 8 пред Ферари. Ред Бул е на трето място с 211.