Пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън спечели състезанието за Голямата награда на Мексико, но не успя да стане световен шамипон още днес, той като трябваше да вземе повече от 14 точки от съотборника си Валтери Ботас, който пък завърши на трета позиция. Между тях, на втора позиция, се нареди пилотът на Ферари Себастиан Фетел.  

GettyImages/Gulliver
56 снимки

Хамилтън ще се опита да спечели шестата си световна титла следващата седмица, когато е състезанието в Остин, САЩ.

И двата болида на Ферари отново не направиха добър старт и това даде възможност на Люис Хамилтън да пробва атака, но Фетел му затвори вратата на влизане за първи завой. Така Люис бе атакуван от Макс Ферстапен. Стигна се до контакт между двамата и те излетяха от пистата и минаха през зоната на сигурността и се върнаха на трасето без повреди, но загубиха позиции.

Ферстапен съобщи за спукана гума в петата обиколка след контакт с Валтери Ботас. Така след смяната на гуми холандецът се върна на последно място в колоната.

Първи от лидерите в бокса влезе Шарл Льоклер в 16-ата обиколка. Той заложи на среднотвърдите гуми и се върна на пистата на четвърта позиция, зад Валтери Ботас. Така новият лидер беше съотборникът му Фетел, следван от Хамилтън.

В 27-ата обиколка в бокса влезе и Валтери Ботас. Пилот на Мерцедес се върна на трасето на пета позиция с гумите хард.

В 28-ата обиколка и Фетел най-накрая спря за смяна на гумите и сложи нов комплект от най-твърдите гуми. Германецът се завърна на пистата на четвърто място, зад Алекс Албън, Люис Хамилтън и лидера Шарл Леклар.

Лидерът до момента в състезанието Льоклер  пък влезе за втори път в бокса за нови гуми хард в 44-ата обиколка. За съжаление обаче имаше проблем с монтирането на задна дясна гума, което забави пилота с 6.2 секунди в бокса и се завръща на четвърта позиция.

Хамилтън не позволи на преследвачите си Фетел и Ботас да го доближат на под секунда и състезанието приключи без промяна в подреждането. Като цяло британецът спечели с добре изпълнена стратегия, въпреки че не беше най-бързия на пистата в днешното състезание.

Себаситан Фетел опита всичко, но не успя да изправари Хамилтън до финала и остана втори. Трети финишира Валтери Ботас. Най-голямото разочарование днес представянето на Шарл Льоклер, който имаше всички шансове на своя страна, след като стартира от първа позиция заради наказанието на Макс Ферстаен, но не се възползва по най-добрия начин и се задоволи с четвъртата позиция.

Пилотите на Ред Бул Алекс Албън и Макс Ферстапен завършиха на 5-та и 6-та позиция. Холандецът успя да навакса 14 позиции, след като в петата обиколка спука гума и трябваше да влезе в бокса за смяна. След смяната той се върна на трасето на последната позиция. В топ 10 завършиха още Серихио Перес от Рейсинг Пойнт, Даниел Рикиардо от Рено и двамата пилоти на Торо Росо - Данийл Квият и Пиер Гасли.

Ето и пълното класиране след днешното състезание: