Люис Хамилтън спечели квалификацията преди Гран При на Испания. Пилотът на Мерцедес финишира с време 1:22.000 минути и изпревари съотборника си Нико Розберг, който остана втори с изоставане от 0:280 секунди. 

Даниел Рикардо и Макс Верстапен с Ред Бул ще тръгнат от втора стартова редица, след като днес те заеха трето и четвърто място. Петото и шестото място останаха за пилотите на Ферари - Кими Райконен и Себастиан Фетел.

Десетката се затвори от Ботас, Сайнс, Перес и Фернандо Алонсо. 

Най-доброто време във втората част на квалификацията даде Люис Хамилтън с време 1:22.159 минути, а Розберг остана на шст десети от секундата. Трети остана отново Верстапен с Ред Бул и време 1:23.178 минути.

Във втората част на квалификацията отпаднаха Хюлкенберг, Бътън, Квят, Грожан, Магнусен и Гутиерес.

В първата част на квалификацията Нико Розберг с Мерцедес даде най-доброто време като спря хронометрите на 1:23.002 минути, а две десети от секундата след него остана съотборникът му Люис Хамилтън. Трети се нареди Макс Верстапен с време 1:23.578 минути.

Палмър, Маса, Ериксон, Насър, Верлайн и Харианто се оказаха големите губещи от първата част на квалификацията.

Най-големият губещ се оказа Фелипе Маса, който се нареди на 18-ото място с време 1:24.941 минути. Палмър, който се оказа последният отпаднал остана само на 0:187 секунди от продължаването в квалификацията, след като беше изпреварен от Ромен Грожан.