Люис Хамилтън спечели 10-ти полпозишън този сезон във Формула 1, след като даде най-добро време в квалификацията преди Гран При на Япония.

Това бе и първа победа за британеца в квалификациите на пистата Сузука.

Люис Хамилтън нямаше никакви проблеми, като постави и нов рекорд на пистата. Британецът подобри постижението на Михаел Шумахер от 2006-та година с повече от секунда.

Шумахер бе дал 1:28.954s преди 11 години, а още в началото на квалификацията Хамилтън даде 1:27.819s.

Квалификацията бе спряна минута преди края на първата част заради катастрофа на Ромен Грожан, но после продължи в нормален ход.

Превъзходството на Хамилтън продължи и в първата и втората част от квалификацията, като условията се запазиха идентични от тези от третата свободна тренировка, пак спечелена от пилота на Мерцедес.

Хамилтън изглеждаше твърде далеч пред Себастиан Фетел с шест десети пред него преди последния етап.

В третата част от квалификацията Хамилтън отново подобри най-добрата обиколка, а и Валтери Ботас слезе под рекорда на Шумахер.

Люис смъкна времето си до 1:27.319s в най-добрата обиколка, а Ботас бе с 0.332 по-бавен. Ботас бе наказан с пет места, затова мястото му на първа линия ще заеме Себастиан Фетел. Ферарито на Фетел се държа отлично и той финишира на 0.472 зад Хамилтън.

Включете се в играта на Gong.bg свързана с Формула 1 и спечелете страхотни награди.